ponedjeljak, 15. srpnja 2013.

Pismo preuzvišenog nadbiskupa Marcela Lefebvrea papi Ivanu Pavlu II. 2. lipnja 1988.godineSveti Oče!Pregovori i rasprave s kardinalom Ratzingerom i njegovim suradnicima uvjerili su nas, premda su vođeni u atmosferi ljubaznosti i ljubavi, da vrijeme za iskrenu i uspješnu suradnju još nije došlo. 


Ako je svaki kršćanin faktički ovlašten tražiti od nadležnih crkvenih vlasti očuvanje vjere njegovog krštenja, koliko to više mogu zahtijevati svećenici, redovnici i redovnice.Tako smo se i mi morali oduprijeti duhu Drugog vatikanskog sabora i reformama koje su iz njega proistekle da bismo sačuvali neokrnjenom vjeru svojeg krštenja.


Krivi ekumenizam, koji je prouzročio sve novotarije koje je donio Koncil, u liturgiji, u novim odnosima Crkve prema svijetu, čak i u njezinu novom poimanje sebe same, Crkvu vodi k uništenju, a katolike u apostaziju.


Cijelim bićem odbijamo ovo uništenje naše vjere. Odlučni smo pridržavati se tradicionalnog crkvenog nauka i stege, osobito s obzirom na svećeničku formaciju i redovništvo; stoga držimo apsolutno potrebnim imati crkvene vlasti koje dijele naše brige i pomažu nam obraniti se od duha Drugog vatikanskog sabora i duha Asiza.  


Stoga smo molili za više biskupa izabranih u Tradiciji i za našu većinu među članovima rimskih povjerenstava kako bi nas zaštitili od svakog kompromisa.


S obzirom na odbijanje naših molbi i očite činjenice da cilj ove izmirbe za Svetu Stolicu nipošto nije isti kao za nas, držimo da je bolje pričekati vremena koja su povoljnija za povratak Rima Tradiciji.


Stoga ćemo sami stvoriti sredstva da nastavimo djelo koje nam je Providnost povjerila. Na temelju pisma uzoritog kardinala Ratzingera 30. svibnja sigurni smo da biskupsko ređenje ne proturječi volji Svete Stolice jer nam je ređenje dopušteno 15. kolovoza.


Nastavljamo se moliti da moderni, modernizmom zatrovani Rim ponovno postane katoličkim Rimom i da pronađe put povratka k svojoj dvijetisućljetnoj Tradiciji. Onda više neće biti problema oko ponovne izmirbe. Onda će Crkva doživjeti novu mladost.


Primite, Sveti Oče, izraz mojih djetinjih najodanijih osjećaja punih poštovanja u Isusu i Mariji!+ Marcel Lefebvre

Ecône, 2. lipnja 1988.

1 komentar:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.