Christus Rex

Latinsko-hrvatski mali misal (II. izdanje)


Nakon što je prije 9 godina priređen mali misal za vjernike radi lakšeg praćenja tradicionalne sv. Mise, ova je knjižica doživjela veliku potražnju. Stoga smo se odlučili izraditi novo izdanje s nekim izmjenama u skladu s pastoralnim potrebama. Knjižica se po cijeni od 15 kn može nabaviti prigodom svetih Misa Svećeničkog bratstva sv. Pija X., na našu e-mail adresu (christusrexhrvatska(ET)gmail.com), ili poštom na adresu našeg Tajništva (V. Lisinskog 1, 10370 Dugo Selo). Elektroničku verziju možete skinuti ovdje.


U nastavku prenosimo neke načelne napomene o molitvenom stavu i ponašanju tijekom sv. Mise.


Prije svete Mise treba vladati ozračje tišine i sabranosti radi priprave za svetu Misu. Isto tako valja nakon svete Mise ostati u molitvi zahvale za primljene milosti. Pritom se možemo poslužiti molitvama iz ovog Misala ili drugog molitvenika.
Uključimo se svi u svetu Misu i pjevanjem da bismo Bogu iskazali čast i hvalu i da bi bogoslužje bilo skladno i svečanije!

MOLITVENI STAV ovisi o vrsti Mise koja se služi (napomene naznačene u tekstu misala – na desnoj strani, odnose se samo na recitiranu i pjevanu Misu!)
- TIHA MISA je ona u kojoj svećenik govori čujne molitve tišim glasom. Služi se obično radnim danom. Cijelu se Misu kleči, osim za glavno i posljednje evanđelje, kada valja ustati. (Tko zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti klečati, slobodan je uvijek sjesti) Narod može, ali ne mora odgovarati zajedno s poslužiteljem.
- RECITIRANA MISA je ona u kojoj svećenik sve čujne molitve govori glasno, a narod je pozvan odgovarati zajedno s poslužiteljem. Ona se služi obično kada nema mogućnosti za pjevanu Misu – nedjeljama, blagdanima i u posebnim prigodama. Obično se za pojedine dijelove (ulaz, prikazanje, pričest, izlaz) pjevaju hrvatske crkvene pjesme. Molitveni stav je kao na pjevanoj Misi bez pjevanog proprija (za pristupne molitve se kleči).
- PJEVANA MISA je ona u kojoj svećenik pjeva njemu pripadajuće dijelove. Zbor pritom pjeva obavezno nepromjenjive dijelove (ordinarij). Kada postoji mogućnost, zbor pjeva i vlastite dijelove (proprij), koji se inače mogu zamijeniti hrvatskim crkvenim pjesmama. Molitveni je stav: od ulaza do uključivo Zborne molitvestojeći (kada se ne pjeva proprij, kod pristupnih molitava – klečeći, potom stojeći); Poslanica i Gradualsjedeći; Evanđeljestojeći; propovijedsjedeći; Vjerovanjestojeći; Prikazanjeklečeći ili sjedeći; Predslovljestojeći; Kanonklečeći (na pjevanoj Misi klekne se kada zbor završi Sanctus); Pater noster do Pax Doministojeći (na pjevanoj Misi klekne se kada zbor završi Agnus Dei); obred pričestiklečeći; popričesna molitva do Ite missa eststojeći; blagoslovklečeći; posljednje evanđeljestojeći.
  • Izuzetak: na Misama u ljubičastoj (osim nedjelje!) i crnoj boji, kleči se za zbornu i popričesnu molitvu.
  • U pjevanoj Misi s kađenjem, narod ustane kada kod Prikazanja poslužitelj kadi svećenika.

Poštovanje prema svetosti Mise trebamo izraziti i svojim odijevanjem, koje treba biti pristojno i dolično (pokrivena ramena, koljena, i do malo ispod vrata). Žene i djevojke trebaju nositi žensku odjeću (suknja ili haljina), a pohvalni je običaj i nošenje vela ili marame.

Pričesti mogu pristupiti samo katolici koji su u stanju milosti. Svatko tko je svjestan teškog grijeha, dužan je prethodno pristupiti sakramentu ispovijedi (upute i molitve na str. 59-61). Potrebno je držati euharistijski post – tri sata prije pričesti (iz opravdanog razloga jedan sat) uzdržavati se od svake hrane i opojnih pića (jedan sat prije pričesti smije se piti samo voda). Pričest se prima klečeći i isključivo na jezik. Pritom pričesnik učini poklecanje prije nego što klekne i nakon što ustane. (Tko zbog zdravstvenih razloga ne može kleknuti, slobodan je primiti stojeći.) Pričesnik ne odgovara: 'Amen' i valja dobro otvoriti usta.

Arhiva bloga

Časopis: