Christus Rex

Marija, Pomoćnica kršćana kod Gubela: Djevica, Zaštitnica vjere

Prizor bitke kod Gubela na stropu samostanske kapele

P
ovijest Crkve prožeta je nebeskim zahvatima predviđenima zaštiti vjere i katoličkih država. Intervencija Blažene Djevice tijekom bitke kod Gubela – u kantonu Zug, u Švicarskoj – dobar je primjer za to.

Povijesne okolnosti: širenje reformacije u Švicarskoj

Nakon nastanka reformacije koju je propovijedao Martin Luther, protestantsko se krivovjerje proširilo u raznim zemljama kroz propovijedanje reformatora koji su pokušali uhvatiti blagonaklonost svjetovne vlasti, kao u Njemačkoj ili Švicarskoj.

Ulrich Zwingli (1484. - 1531.) igrao je tu ulogu u Zürichu. Od kraja 1518. godine bio je svećenik namjesnik Grossmünstera u Zürichu. Njegov heretički nauk protivio se cjelokupnom naslijeđu vjere. Odbio je zapovijed posta, zatim svećenički celibat; potom je odbacio crkveni autoritet i učinio je da se službeno prizna njegov nauk od strane Velikoga vijeća u Zürichu.

Dao je ukinuti Misu i pobožne slike prije nego što je ishodio ukidanje samostana. Zatim je pokušao proširiti protestantizam na druge kantone. Godine 1529. Zürich je objavio rat katoličkim kantonima Luzern, Uri, Schwyz, Unterwalden i Zug, ujedinjenim u Kršćanski savez.

Bitka kod Gubela

U svibnju 1531. godine, kanton Bern je ujedinjen sa Zürichom nametnuo embargo na žitarice katoličkim kantonima što je izazvalo nestašicu. Ali katolici su bili utješeni najprije ukazanjem Djevice Marije na Wesemlinu u Luzernu, na blagdan Duhova 1531. godine.

Dana 9. listopada 1531. u borbu je stupio Kršćanski savez. Dana 11. listopada 1531. godine prvi se put ukazala Djevica Marija kako bi ohrabrila katoličku stranku. Uranov kapetan Jauch vodio je napad blizu Kappela. Zwingli i mnogi njegovi sljedbenici poginuli su u bitci.

Zürich je tada poslao one koji su mogli nositi oružje. Ta banda je pljačkala katoličke zajednice i oskvrnjivala crkve. Uvečer 23. listopada utaborili su se pred Fürschwandom.

Novo ukazanje Gospe, Pomoćnice kršćana trebalo je ohrabriti branitelje vjere. Predvođeni kapetanom Christianom Itenom napredovali su do Gubela. Nakon molitve noću su napali daleko nadmoćnijeg neprijatelja i porazili ga, nanijevši mu velike gubitke.

Čak i ako bitka kod Gubela nije dovela do konačne pobjede, ona je od velike važnosti za nastavak oružanih sukoba između katolika i reformiranih u Švicarskoj. Tako su ovom pobjedom velika područja Konfederacije sačuvana od protestantske zaraze. 

Crkva i samostan Marije Pomoćnice u Gubelu

Gradnja spomen-kapelice započela je 1555. Posvećena je 23. listopada 1559. „Svemogućemu Bogu, Njegovoj blaženoj Majci Mariji, svetomu biskupu Severinu i svoj nebeskoj vojsci na hvalu i slavu za milostivu, čudesnu, i hrabru pobjedu izvojevanu za spas i očuvanje prave katoličke i kršćanske vjere i ljubljene domovine.”

Na stropu kapele prikazan je čudesni zahvat Djevice Marije tijekom bitke. Slika Marije Pomoćnice kršćana na velikomu oltaru slobodna je kopija slike Marije Pomoćnice kršćana iz Innsbrucka koju je naslikao Lukas Cranach 1517. godine.

Samostan Marija Pomoćnica Gubela

Samostan Marija Pomoćnica Gubela u Menzingenu, kanton Zug, osnovan je 1846. u blizini spomen crkve Marije Pomoćnice. Godine 1851. zavjetovale su se prve tri sestre kapucinke, posvećene trajnomu klanjanju.

Samostan Marije Pomoćnice u Gubelu

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: