Christus Rex

Časopis Christus Rex br. 24: Karizmatski fenomen: Pomutnja duhova

[pregled i preuzimanje na ovoj poveznici]
D

ragi vjernici, dragi prijatelji i dobročinitelji, u skladu s reformama i novim duhom koji je vodio Drugi vatikanski koncil, razvili su se pokreti i duhovnosti koje u sebi utjelovljuju koncilska načela.

Znamo da svaka zabluda u sebi sadrži dio istine jer bi ju se u protivnom vrlo lako razotkrilo. Tako sve ove pojave s jedne strane sadrže istaknute nadnaravne, katoličke elemente koji privlače vjernike, dok se s druge strane provlače nekatolički – modernistički i protestantski elementi, koje se pod dojmom životnosti onoga prvoga zanemaruje.


Jedan od najznačajnijih pokreta koji se danas u okviru moderne Crkve širi, posebno kod nas u Hrvatskoj, jest tzv. karizmatski pokret. Dojmovi oduševljenja, revnosti, navodnih ozdravljenja i čudesa koja se na takvim susretima događaju, usred duhovne pustoši modernoga društva i sterilnosti postkoncilske Crkve, lako privlače današnjega dezorijentiranoga katolika. A pritom je ponekad teško prepoznati da  to duhovno iskustvo koje se nudi nije autentični proizvod Crkve, nego revolucije koja u njoj traje već pola stoljeća.


Pomnija analiza lako otkriva da su sami korijeni ovoga fenomena izričito potekli iz protestantizma, kojega se potom pokušalo uobličiti u katoličko ruho. Upravo je to temeljna postavka modernizma, koji teži  stvaranju sinteze između katoličanstva te krivih religija i ideologija. Zato svaki takav derivat po mjerilu apsolutnosti božanske istine moramo prosuditi kao neprihvatljivi kompromis koji miješa istinu sa zabludom, čiji plodovi u konačnici mogu biti samo truli.


U priloženim tekstovima ovoga broja časopisa moći ćete pronaći detaljnu analizu ovoga fenomena koja pokazuje da tzv. katolički pentekostalizam ili karizmatizam, unatoč tome što privlači određeni krug vjernika, sadrži u sebi očite nekatoličke elemente koji  potkopavaju same temelje naše vjere te mogu lako dovesti do ozbiljnih zastranjenja u cjelokupnom vjerskom životu. Katolička vjera je božanski objavljena istina koja sadrži u sebi neiscrpnu životnu snagu te joj nisu potrebne nikakve sadržajne promjene u skladu sa zabludama koje proizlaze iz duha vremena. Tradicija koja je izraz i čuvar naše vjere dokazala je tu snagu tako što je podigla tolike naraštaje svetaca u kojima se očitovala djelotvornost sredstava koja nam Crkva pruža za naše posvećenje. Ta su sredstva jednako moćna danas kao i u svakom drugom vremenu te im nisu potrebne ni moguće dopune koje proizlaze iz krivih religija.


Uz ove tematske tekstove htjeli bismo vas informirati i o novijim zbivanjima u Crkvi kao i u našem apostolatu u Hrvatskoj. Konstantno pogoršanje krize kroz koju Crkva prolazi mnoge potiče na iskreno razmišljanje o pravome stanju i uzrocima te ne samo vjernici, nego i najviši pastiri otkrivaju Tradiciju Crkve. To nas ohrabruje u našemu svjedočanstvu za istinu te nam daje sigurnu nadu u što skoriju obnovu Crkve prema katoličkoj vjeri svih vjekova.  


Srdačno s blagoslovom i molitvama,

 

p. Marko Tilošanec


***


Novi broj časopisa možete osobno uzeti prigodom Misa Svećeničkoga bratstva sv. Pija X. te skinuti na ovoj poveznici.


Časopis nema prodajnu cijenu, no bit ćemo zahvalni za svaki prilog da bi se pokrili troškovi tiska i poštarine te omogućili daljnji projekti tiskanih izdanja!


Ako još niste pretplaćeni, a želite primiti tiskano izdanje časopisa (ili prijaviti druge osobe koje žele primati), molimo Vas da nam javite na adresu naše e-pošte:


fsspxhr(et)gmail.com


Sadržaj:

Predgovor: Provjeravajte duhove! (1 Iv 4, 1)

Kako trebamo prosuditi karizmatski pokret?

Opasnost karizmatskoga pokreta

Apel Crkvi i svijetu

Mons. Lefebvre bio je uzoriti ispovjednik vjere

Anonimni kardinal: Nadbiskup Lefebvre bit će jednoga dana proglašen crkvenim naučiteljem i bio je prorok

Kupnja prostora kapele u Splitu i novi prostor za kapelu u Zagrebu


Arhiva bloga

Glasnik: