Christus Rex

Časopis Christus Rex br. 17: Sveti Pio X.


Dostupan je novi, 17. broj časopisa Christus Rex za mjesece srpanj, kolovoz i rujan 2018. godine. Tema ovoga broja je lik sv. Pija X. čiji smo blagdan proslavili ovoga mjeseca. Časopis možete osobno uzeti prigodom Misa Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.

Ako još niste pretplaćeni, a želite primiti besplatno tiskano izdanje časopisa (ili prijaviti druge osobe koje žele primati), molimo Vas da nam javite na adresu naše e-pošte:
fsspxhr(et)gmail.com

Sadržaj:
Predgovor
Kratki pregled života sv. Pija X.
Čuda sv. Pija X.
Čudesni događaji prije izbora Pija XII.
Propovijed nadbiskupa Lefebvrea prigodom blagdana sv. Pija X.
Intervju s p. Pagliaranijem
Nema smrti doktrinarnoj krizi
Svjedočanstvo mons. Carla Marije Viganòa

U nastavku prenosimo predgovor poglavara našega Distrikta, p. Stefana Freya.

Ovaj broj glasnika Christus Rex bavi se temom sv. Pija X., zaštitnika našega Svećeničkoga bratstva. Njegov blagdan slavi se 3. rujna te je prikladno da se cijeli ovaj mjesec zadržimo u promatranju njegova svetačkoga lika i djela.

Sv. Pio X. ostavio nam je jasno viđenje i program za obnovu Crkve, a kao što se to već puno puta pokazalo u povijesti Crkve, on mora početi od obnove svećenstva. Taj ideal zdrave svećeničke formacije koju je poticao sv. Pio X. nastoji slijediti naše Svećeničko bratstvo, vjerno uredbama koje nam je u istome duhu ostavio nadbiskup Lefebvre. U srpnju ove godine održan je Generalni kapitul našega Bratstva. 41 član kapitula izabrao je novoga generalnoga poglavara i njegove pomoćnike.

Za generalnoga poglavara izabran je potrebnom dvotrećinskom većinom p. Davide Pagliarani. On potječe iz Riminija u Italiji, gdje je najprije djelovao sedam godina nakon svoga svećeničkoga ređenja u Ecôneu 1996. godine. Nakon toga je bio poslan u Singapur, gdje je postao prior. Na svojim brojnim misijskim putovanjima mogao je temeljito upoznati azijske zemlje kao i sve zahtjeve misionarskoga djelovanja. 2006. bio je ponovno pozvan u svoju domovinu gdje je djelovao pet i pol godina kao poglavar distrikta. Od ožujka 2012. djeluje kao rektor Bogoslovije u La Reji, Argentini. P. Pagliarani ima 47 godina i pored svoga materinskoga jezika govori dobro engleski, francuski i španjolski. Za pomoćnike su izabrani pomoćni biskup mons. Alfonso de Galarreta i p. Christian de Bouchacourt.

Tako naše Bratstvo želi obnovljena duha i s novim poletom nastaviti raditi za obnovu Crkve usred ove strašne krize kroz koju ona prolazi. Ona se očituje u dva aktualna kontroverzna događaja. Prvo je promjena nauka o smrtnoj kazni koju je papa Franjo unio u službeni Katekizam Katoličke Crkve. Tu se iznosi tvrdnja da smrtna kazna više nije prihvatljiva mjera za zaštitu javnoga poretka, suprotno vjekovnom nauku Crkve. Drugo je zapanjujuća izjava nadbiskupa Viganòa u kojoj razotkriva koruptivnu mrežu koja stoji iza skandala seksualnih zlostavljanja, a seže do samoga vrha Crkve. Ovi su skandali samo logična posljedica liberalnih načela koja su se udomaćila u Crkvi u vidu iskrivljivanja morala i potkopavanja autoriteta.

A rješenje za nadvladavanje ove krize možemo pronaći upravo u proročkim poukama i opomenama našega sveca zaštnika. O tome nam razlaže naš utemeljitelj, mons. Lefebvre, u svojoj propovijedi povodom blagdana sv. Pija X. koju možete pročitati u ovome broju.

Neka nas njegov zagovor trajno prati da bismo mogli biti dostojna oruđa u Božjoj ruci za obnovu svega u Kristu, da bi naš Gospodin ponovno vladao u ljudskim dušama, u cijeloj Crkvi i u društvu!

Sa svećeničkim blagoslovom,

p. Stefan Frey, poglavar Distrikta

Arhiva bloga

Glasnik: