Christus Rex

Sv. Potvrda u St. Mary's i duhovni buket za Hrvatsku


Svećeničko bratstvo sv. Pija X. osnovalo je 1978. godine St. Mary's Academy & College (u američkoj saveznoj državi Kansas) – obrazovnu ustanovu s osnovnom i srednjom školom te fakultetom. Otada je ova tradicionalna župa – koja djeluje u sklopu cijelog kompleksa, neprestano i ubrzano rasla te danas broji oko 4000 duša. U njoj danas djeluje 14 svećenika, nedjeljom se služi 6 Misa, a u školi i koledžu je ukupno oko 1000 učenika i studenata, a pored toga ima puno obitelji koje zbog ograničenih kapaciteta školuju djecu kod kuće. Katolici iz cijelog svijeta odlučili su odabrati St. Mary's kao svoj dom, privučeni u ovo malo ruralno mjesto školom i duhovnim blagodatima života u tradicionalnoj katoličkoj zajednici.

U subotu, 22. travnja ove godine, biskup Bernard Fellay, Generalni poglavar FSSPX-a, je u velikoj i predivnoj ceremoniji podijelio sakrament potvrde 131 kandidatu. Preuzvišeni je kasnije kazao da je ovo u njegovih 29 godina biskupstva bila jedna od najvećih skupina kandidata kojoj je u pojedinačnoj prigodi mogao podijeliti sakrament Potvrde!U svojoj propovijedi biskup Fellay razjasnio je ukratko sedam darova Duha Svetoga. Naglasio je također ,,vojničku narav Potvrde – stvaranje Kristovih vojnika, podsjećajući svakoga da se zemaljska Crkva s razlogom naziva vojujućom! Sve u svemu, bio je ovo radosni događaj žive župe i škole u St. Mary's u kojemu su izlivene milosti za svakoga, posebno za potvrđenike.


Katolička enciklopedija iz 1917. objašnjava obred na sljedeći način:


,,U Zapadnoj Crkvi sakrament uobičajeno podjeljuje biskup. Na početku obreda je opće polaganje ruku, a biskup pritom moli da siđe Duh Sveti na one koji su već bili preporođeni: ,,Pošalji na njih sedmerostruki Duh svetog Tješitelja“. On potom pomazuje čelo svakog kandidata uljem govoreći: ,,Znamenujem te znakom Križa i potvrđujem uljem spasenja, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“. Konačno, svakome daje blagi udarac po ubrazu govoreći: ,,Mir s tobom“. Zatim se dodaje molitva da bi Duh Sveti stanovao u srcima onih koji su bili potvrđeni, a obred završava biskupovim blagoslovom.“Izvor: sspx.org

Ovaj obred sam po sebi – unatoč svim važnim i zanimljivim elementima, ne bi za nas imao toliki značaj da nije neposredno povezan s našom domovinom. U istoj župi, naime, djeluje redovnička zajednica Sestara Bratstva sv. Pija X. Sestre ondje imaju svoj samostan te vode brigu o odgoju djece u razredima osnovne škole. Među njima je s. Mary Leo, časna sestra rodom iz Australije koja je po majci hrvatskih korijena. Sestra je upoznata s djelovanjem Svećeničkog bratstva u Hrvatskoj te vrlo predano moli za naš apostolat i pomaže mu na duhovni način kao – kako sama priznaje – naša, hrvatska časna sestra. Ove je školske godine sestri bila povjerena briga za jedan razred djece, koji je potaknula da prikaže svoje korizmene molitve i žrtve za širenje vjere i djelovanje Bratstva u Hrvatskoj. O tome prenosimo njezino pismo.Dragi p. Tilošanec,

dječaci trećeg razreda osnovne škole St. Mary's pripremaju se za sakrament Potvrde. Oni su naučili da Kristov vojnik treba biti i apostol i da je jedan način kako širiti katoličku vjeru putem molitve i žrtve.

Djeca su velikodušno prikazala svoje korizmene prinose za obraćenje duša i širenje vjere u Hrvatskoj. Primite, molimo, ovaj duhovni buket za Vaš apostolat.

Neka vladavina Krista Kralja dođe brzo po Bezgrješnom Srcu Marijinom.

s. Mary Leo i dječaci 3. razreda

Sv. Misa: 200
Pričesti: 200
Krunica: 171
Pohoda Presvetom Sakramentu: 250
Žrtava: 431


Kao prilog je svaki od 20 dječaka iz razreda napisao kratko pismo. Ovdje donosimo nekoliko od njih.

Arhiva bloga

Glasnik: