Christus Rex

Pismo ravnatelja MI br. 9



2018. – Preko Bezgrješnoga Srca Marijina do Presvetoga Srca Isusova

Dragi vitezovi Bezgrješne!

Jubilarna godina 2017. došla je kraju. Mnogi od vas pitaju se što se dogodilo ove godine. Mnogu su očekivali posebnu intervenciju s Neba, sličnu čudu sunca prije 100 godina u Fatimi. Drugi su čeznuli za otkrivanjem cijele treće fatimske tajne, a svi smo žarko željeli ove godine da Rusija bude posvećena Bezgrješnome Srcu Marijinu. Sve te nade su uništene. Upravo suprotno, mogli bismo reći da se čini kao da je gore nego ikada u Crkvi. Stoga se bojimo da će nakon ove godine Fatimu mnogi manje ili više zaboraviti.

Ali oni koji pogledaju malo dublje, moraju priznati da je Bezgrješna puno toga učinila ove jubilarne godine: na početku godine bilo je u Vojsci Bezgrješne oko 20.000 ljudi, a na kraju godine zahvalni smo što vidimo da je Bezgrješna odgovorila na naše molitve i blagoslovila naše napore skupljajući oko sebe 100.000 vitezova.

Marijino misijsko putovanje po Filipinima dalo je ovoj zemlji neopisive milosti, koje se često povezuju s pravim čudima njezina milosrđa. U mnogim zemljama Vojska Bezgrješne je procvjetala, uz produbljivanje marijanskoga života sa strane mnogih vjernika. Nikad prije nije bilo tolikih kontakata sa svećenicima i redovnicima koji su, privučeni otajstvom Fatime, prišli Tradiciji.

Ako pogledamo još dublje, postoji vrlo posebna milost koju nam je Bezgrješna dala: tko god je učinio iskreni napor ove godine, njega je uvela dubinski u otajstva njezina Srca. Koliko smo takvih svjedočanstava primili: „Nikada prije nisam razumio Mariju toliko temeljito... Nikad prije nisam iskusio njenu ljubav kao ove godine... Shvatio sam više nego ikada prije kako je ona potrebna cijelome mome životu... Mogao sam svoje posvećenje Bezgrješnoj živjeti bolje nego ikada prije!“
Ova godina fatimske stogodišnjice otkrila nam je što je najdragocjenije u Mariji: njezino Srce – puno milosti, njezino Srce – dano nama, što znači da ona želi svima dati sve milosti obraćenja i posvećenja, ona nas želi izvući iz grješnoga života i voditi nas svetosti. Stogodišnjica Vojske Bezgrješne nije nam samo dovela mnoge nove vitezove, već je i svima njima pokazala koliko povjerenja mogu imati u Gospu i da su preko nje, Zaručnice Duha Svetoga, svi darovi i plodovi stavljeni u naša srca.

Tko god joj je prišao ove godine, nije bio iznenađen Njezinim veličanstvom i sjajem, Njezinom kraljevskom moći i majčinskom ljubavi, Njezinim velikim milosrđem.

Međutim, bila bi velika pogreška misliti: „Dovoljno smo razmatrali o Mariji, sada se nešto drugo treba dogoditi. Sve se vrtilo oko Fatime prošle godine, sada je potrebna promjena.“

UPRAVO SUPROTNO: ako nam je dana prilika da prodremo u dubinu Marijina Bezgrješnog Srca, to je zato što nas Marija želi privući bliže sebi da bi nam pokazala što motivira Njezino majčinsko Srce. Marija nikada ništa ne želi za sebe! Svu slavu i čast koja joj je dana, ona obavezno prosljeđuje na svoga Sina: sama bit Bezgrješnoga Srca i sama svrha svih Njezinih svetišta i ukazanja je da nas uvede u otajstva Presvetoga Srca svog Sina.

A to nas dovodi do nove godine 2018. koja mora postati takoreći otkrivajuće putovanje na kome dijete može naći najveće blago i najdragocjeniji biser pod vodstvom svoje majke. Ona ima samo jednu želju: želi da uronimo u Srce Božje, koje nam otkriva širinu i dužinu, i visinu i dubinu Njegove ljubavi (Efežanima 3,18). Ustvari, nitko nikada nije bolje razumio i više ljubio Presveto Srce Isusovo dublje i bolje od Marije. Zbog toga ne postoji drugi pristup najdubljim otajstvima našega Spasitelja nego u Bezgrješnom Srcu Marijinu i preko njega.
I nikada nećemo prestati biti zadivljeni dok otkrivamo tko je Isus i otajstva Njegova Srca. Samo kada posve uronimo u Marijino Srce, Krist će nam otkriti najdublje tajne svoga Srca, koje je rezervirao za malene i ponizne.
Stoga moramo izbjeći opasnost da promatramo obje pobožnosti kao da su na različitim polovima: s jedne strane pobožnost Marijinu Srcu, a s druge strane štovanje Isusova Srca! Ne, pravi pogled je sljedeći: Marija posve i uvijek, a u njoj i preko nje uvijek Isus! To je vrlo jasno sveti Maksimilijan Kolbe uvidio, živio i poučavao (pogledajte molitvu posvete MI i njegova predavanja na čast Presvetoga Srca Isusova).

Otuda novogodišnja odluka broj 1:

/ Biti uvijek s Marijom; posve ovisiti o njoj; predati joj se potpuno i definitivno kao njeno dijete, rob i vitez blizak Srcu Isusovu.

/ Gajiti pobožnost Srcu Isusovu s Marijom (prvi petki, mjesec Presvetoga Srca, blagdan Presvetoga Srca, itd.).

/ Svečano učiniti ili obnoviti ove godine svoju potpunu posvetu Isusu preko Marije prema svetome Ljudevitu Montfortu (npr. 25. ožujka)

/ Ulagati sve napore za pobjedu Bezgrješnoga Srca da bi Ona mogla dati Kristu Kralju najveću slavu; naviještati i širiti sveopće i društveno kraljevstvo Presvetoga Srca Isusova.

/ Budimo vitezovi i sredstva Bezgrješnoga Začeća više nego ikada da bismo spasili što više moguće otpalih duša i tako ih vodili Presvetome Srcu Isusovu (pogledaj posvetu MI).

Ali moramo ići još dalje:

Kada su oba Presveta Srca postala naša stvarnost, kada smo istinski postali štovatelji Srca Isusova i Marijina, onda ćemo biti uvedeni u još dublju stvarnost, a to je sjedinjenje s obama Srcima. Ako smo sposobni priznati i ljubiti tako neizrecivo duboke vidike ta dva Srca, ako promatramo kako su ta Srca jedno drugome usmjereni neopisivom ljubavlju, takoreći sjedinjena, spojena, ako promatramo odnos obaju Srdaca jedno prema drugome – što možemo na to reći?
Tu stojimo pred apsolutnim vrhuncem LJUBAVI: u Presvetome Srcu Isusovu objavljena je cijela ljubav Božja prema svijetu; u Bezgrješnome Srcu Marijinu objavljena je cijela ljubav stvorenja prema Bogu! Sjedinjena srca su simbol vječnoga zajedništa Boga i stvorenja. Pobjeda ljubavi!

I tu leži najdublji razlog postojanja Militiae Immaculatae, koji bismo voljeli predstaviti vitezovima za razmatranje s ljubavlju sljedeće godine. Kada pogledamo znak MI, vidimo sjedinjena Srca Isusova i Marijina i MI u središtu tih Srdaca!

Otuda novogodišnja odluka broj 2:

/ Preko Marije do Isusa, ali također i s Isusom Mariji! Taj tok od jednoga drugome, to međusobno oplođivanje, opisano je snažno i prekrasno u knjizi p. Emila Neuberta „Moj najviši ideal, Isus – Sin Marijin“. Ove godine želimo uzeti u ruke tu knjižicu i redovito je čitati.

/ Budite svjesni ovdje opisane najveće i najvažnije stvari koju kao vitezovi možete donositi čovječanstvu: biti sretni što možete nositi značku MI, cijeniti njezin barjak i okupljati se oko njega u apostolatu MI.

/ Ako ste u mogućnosti, postite barem jednom mjesečno na čast sjedinjenih Srca Isusa i Marije, jer je post veliki izvor mnogih milosti za nas i duše koje su nam povjerene. Prvi petak bi trebao biti po cijelom svijetu dan posta za MI (na dobrovoljnoj bazi).

/ Neprestano ulažite sve napore da se „očuvate čistim i neokaljanim od ovoga svijeta“ (Jak 1,27). Posebno se preporuča i molitva koja izražava ljubav prema Isusu i Mariji, a također i za duše: „Isuse, Marijo, ja vas ljubim – spasite duše!“

I tako 2018. ne samo da ne smijemo zaboraviti blago fatimske poruke i MI, već ćemo je također dublje proučiti i revnije staviti u praksu, jer nam je sve to dano samo da bismo dali Bogu najveću slavu i da bismo što više duša doveli u podnožje Isusova Srca preko Bezgrješne!

p. Karl Stehlin
Singapur, 30. prosinca 2017.

Arhiva bloga

Glasnik: