Christus Rex

Molitva za biskupe


Petar Kanizije je u svoje vrijeme u Njemačkoj pronašao situaciju koja nije baš posve različita od naše današnje. Protestantizam je udaljio velika područja Njemačke od tradicionalne vjere. Ne samo jednostavni vjernici, nego su i svećenici i čak i biskupi postali nesigurnima u vjeri i slijedili kriva učenja.

U ovoj je situaciji „drugi apostol Njemačke“ i kasniji crkveni naučitelj poticao vjernike na pojačanu molitvu za biskupe.


Svemogući, vječni Bože, Ti si za upravljanje Svojom svetom Crkvom i jedinstvo vjere iznad nas postavio biskupe kao nasljednike apostola, kao čuvare i zaštitnike duša.

Izlij nad njih, usrdno Te molimo, puninu milosti, dovoljno djelotvornu da se sve više pokažu dobrim pastirima i da plodonosno rade na tvoju proslavu i na naše spasenje.

Da svojom riječju i osobito svojim primjerom savršeno izvršavaju sve dužnosti koje su im naložene.

Da kršćansku vjeru čuvaju čistom od svake zablude.

Da mi pod njihovim sretnim vodstvom sve vrijeme možemo živjeti u pobožnosti, miru i kršćanskoj ljubavi. Amen.“

(sveti Petar Kanizije)


Izvor: pius.info

 

Komentar: Postoji samo jedna hijerarhija svete Crkve: Rimski Prvosvećenik, Sveti Otac, Namjesnik Isusa Krista i Nasljednik apostola Petra i po svijetu raspršeni biskupi, nasljednici apostola, koji Papi pomažu u vršenju njegovog upravljanja Crkvom.

Međutim, upravo je primjer Njemačke XVI. stoljeća dovoljno jasan da se izbjegnu pogibli koje krivovjerja uvijek prouzroče: poglavito kad ih stvaraju, šire, podupiru sami klerici-svećenici, redovnici ili čak i biskupi. Ili ih predugo ignoriraju i ne odupiru im se. Nikakve iluzije i romantičarsko šminkanje stvarnosti neće poboljšati stvarno stanje. I u tome nam njemačka crkvena povijest može poslužiti kao primjer.

Premda kriza svugdje nije uznapredovala na isti način i naša se situacija sa situacijom u Njemačkoj ipak ne može usporediti, odazovimo se ovom pozivu velikog sv. Petra Kanizija, prvog Nijemca u Družbi Isusovoj, velikog borca za pravovjerje i vjernost Papi, poniznog i jednostavnog redovnika i molimo se kao i on za svoje nadpastire. Danas je bojišnica cijela Crkva Katolička. Ovaj put, ma kako nas to boljelo i diralo u naš nacionalni ponos, ni Crkva u Hrvata nije pošteđena velikih kušnji i napada nevjere i krivovjerja, čak ni među svećenicima i biskupima. Alarm se već poodavno morao upaliti.



Arhiva bloga

Glasnik: