Christus Rex

Rastući progon kršćana – svakih pet minuta jedno umorstvo!


Progon kršćana je prema podacima organizacije Open Doors posljednjih deset godina na svjetskoj razini vidljivo porastao. Ovo međunarodno djelo za pomoć kršćanima bilježi svake godine povećani broj progonjenih kršćana prema pokazateljima progona na svjetskoj razini koji se objavljuju u siječnju svake godine. Na temelju postojećih podataka može se broj kršćana koji trpe snažan vjerski progon u pedeset praćenih zemalja procijeniti na čak oko 215 milijuna(!), što je dosad nezabilježena razina. Danas se provodi najgori progon kršćana svih vremena, koji svjetska javnost spominje jedva ili marginalno! Više od 100.000 ljudi bude svake godine zbog Imena Isusova ubijeno! To konkretno znači da svakih pet minuta netko podnosi mučeništvo.

Već godinama zauzima Sjeverna Koreja prvo mjesto na pokazatelju progona: 300.000 kršćana mogu pod vlašću Kim Jong-una preživjeti samo u podzemlju. Njih oko 70.000 izloženo je mučenjima i teškom prisilnom radu u ,,logorima smrti“.

Glavni uzrok rastućih progona su pritom druge religije. Islamske, hinduističke i budističke države vrše sve agresivniji teror protiv kršćana. U Sudanu, primjerice, daje islamistički predsjednik Omar Bašir da se u nubijskim brdima, području pretežito nastanjenom kršćanima, bacaju bombe i uništavaju kršćanske škole, bolnice i crkve.

Naš pogled na novu godinu ne smije previdjeti dramatično stanje toliko mnogo braće i sestara u vjeri koje se brutalno ubija, siluje, tlači i diskriminira. Progonjeni kršćani moraju imati stalno mjesto u našim dnevnim molitvama, posebno kod bogoslužja sv. Misne Žrtve, ,,u kojoj je izvor svakoga mučeništva“[1]. Mi s njima zajedno činimo otajstveno Tijelo Kristovo, općinstvo svetih. Našim molitvama i žrtvama im pomažemo, da bi u svojim patnjama očuvali nadnaravnu nadu i ostali vjerni do smrti. Njihovo nas mučeništvo, s druge strane, treba potaknuti da bismo i sami ozbiljno i dosljedno živjeli kao kršćani. Učinimo srdačnu odluku za ovu novu godinu da bismo bili dostojni zajedničari vjere ovih junaka. Kako bi sramotno pritom bilo, da naš život uredimo da bude što ugodniji i da našu vjeru prikrijemo ondje gdje bi javno svjedočanstvo bilo obvezno i korisno.

,,Krv mučenika je sjeme kršćana!“ Ovo prakršćansko geslo daje nam nadu za budućnost. Patnje progonjenih kršćana nisu uzaludne – naprotiv. One čine zadovoljštinu za mlake i nevjerne katolike i pripravljaju istinsku obnovu Crkve, kao i obraćenje naroda!

Od srca vam želim blagoslovljenu godinu spasenja 2018.!

p. Stefan Frey


Izvor: Mitteilungsblatt - službeni glasnik Austrijskoga distrikta, siječanj 2018.

[1] Darovna molitva od četvrtka nakon III. korizmene nedjelje.

Arhiva bloga

Časopis: