Christus Rex

Časopis Christus Rex br. 29: Sinodalnost – podrivanje autoriteta Crkve


P
redstavljamo novi, 29. broj časopisa Christus Rex, posljednji u tekućoj, 2021. godini.
Ovaj broj časopisa posvećen je osvrtu na sinodalni proces koji je nedavno pokrenuo papa Franjo. Cjelovita PDF verzija časopisa dostupna je za pregled na sljedećoj poveznici:


Časopis je dostupan i u tiskanom izdanju u kapelama Bratstva u Hrvatskoj.

Časopis nema prodajnu cijenu, no bit ćemo zahvalni za svaki prilog da bi se pokrili troškovi tiska i poštarine te omogućili daljnji projekti tiskanih izdanja!

Ako još niste pretplaćeni, a želite primiti poštom tiskano izdanje časopisa (ili prijaviti druge osobe koje žele primati), molimo Vas da nam javite na adresu naše e-pošte:

fsspxhr(et)gmail.com

U nastavku prenosimo tekst predgovora i kazalo sadržaja.

***

Predgovor: Stranputice Sinodalnog puta

Dragi prijatelji i dobročinitelji,

papa Franjo pozvao je na tzv. sinodalni proces koji bi trebao aktivnom i odlučnom suradnjom laika udahnuti novi život naizgled oronuloj Crkvi diljem svijeta. Pritom je vjerojatno kao uzor pred očima imao njemački sinodalni put koji bi trebao utrti put za ono što se sada mora dogoditi diljem svijeta.

Nažalost, ovaj put je već od samog početka bio obilježen heretičkim znakovima: opijeni grandioznom vizijom iz snova o putu prema „novoj crkvi s daškom svježega zraka“, odvažno se počelo redefinirati narav Crkve. Kao nova dogma iznenada se pojavio „sinodalni ustroj Crkve“ koji je nakon 2000 godina hijerarhijski ustroj koji je utemeljio Sin Božji proglasio zastarjelim. Prepoznati u tome pobunu protiv božanske volje Utemeljitelja Crkve je za vidokrug sudionika sinode očito bilo previše. Sukladno tome, laici su odmah preuzeli uzde: da bi uopće bili spremni surađivati s biskupima, zahtijevali su da većinske odluke donesene na sinodi moraju biti obvezujuće za cijelu Crkvu u Njemačkoj.

Samovoljna vladavina laika

Određen je smjer, uspostavljena laička prevlast, otvoren je put za vrlo odvažna rješenja. Ciljevi budućih vijećanja su među ostalim: „sasvim novi katekizam“ i „potpuno novi moral“, koji bi uzeo u obzir „zahtjeve današnjice“ i „spoznaje modernih humanističkih znanosti“. Primjerice, seksualnost treba dosljedno prosuditi kao pozitivnu životnu snagu koja se nikada ne smije povezivati s grijehom. Tako se šesta Božja zapovijed proglasila ukinutom, a čednost je bačena u more kao beskorisno samomučenje.

Mrtvačka zvona za katoličko svećeništvo

Kulminacija ove manije prilagodbe vjerojatno je bila sinodalna skupština u Frankfurtu 2. listopada na kojoj su se oglasila mrtvačka zvona za katoličko svećeništvo. Uistinu, većina je glasovala da se mora ozbiljno razmišljati o smislenosti svećeništva u današnjem vremenu!!! Danas ionako nitko ne razumije svećeništvo. U wellness-crkvi vodi se briga najviše o klimi i spasu planeta. I naravno, zalaže se za priznanje i ravnopravnost svih LGBT+ životnih planova. U Crkvi bi se svi trebali osjećati ugodno (osim uskogrudnih tradicionalista).

Otužni „sinodalni slom“

No sudionici nisu imali puno vremena za razmišljanje o tome. Spomenuti sinodalni skup je tijekom dana napuštalo sve više sudionika – možda iz protesta ili iz dosade ili jednostavno zato što su željeli uživati u svom vikendu - sve dok sinoda više nije imala kvorum. Morala je biti prekinuta prije konačnoga glasovanja. Pod prosvjednim reakcijama je biskup Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, bio primoran neslavno stati na kraj jadnom spektaklu. Tako se „obećavajuće sinodalno buđenje“ neočekivano brzo pretvorilo u sramotni raskid. Nadajmo se zauvijek.

Krist je utemeljio svećeničku, hijerarhijsku Crkvu

Čak su i liberalne novine poput „Die Welt“ ismijale otužni neuspjeh Sinodalnog puta i neumjereno samoprecjenjivanje sinodalaca. Mogli bismo se doista smijati kad cijeli smiješni pothvat ne bi bio dramatični odraz današnjega stanja Crkve. Bogohulna vizija Crkve bez svećenika poriče i izruguje našega blaženoga Spasitelja, koji je došao na svijet kao vječni Veliki Svećenik da pomiri palo čovječanstvo s Bogom po svojoj okajničkoj Žrtvi na Križu. Nije se radilo o spašavanju planeta, nego o spašavanju besmrtnih duša od vječne propasti. Svećenik je u svojoj bîti posrednik između Boga i čovjeka. Zato je Kristovo otkupiteljsko djelo u svojoj bîti bilo svećenička funkcija! I zato je On utemeljio katoličko svećeništvo po kojemu nastavlja svoje otkupiteljsko djelovanje do svršetka vremena. U svetoj Misnoj Žrtvi On je taj koji putem ljudskog svećenika prikazuje svoju otkupiteljsku žrtvu, pomiruje duše s Bogom, posvećuje ih i unosi svoj žrtveni duh u njihova srca te konačno ublažava patnje dušama u čistilištu kako bi se brže pročistile i došle u Nebo.
 
Korijeni sinodalnih zastranjenja u novoj misi

Naravno, heretična vizija Crkve ne nastaje preko noći. Hereze su se polako uvukle u Crkvu, postupno oblikovale razmišljanje teologa, konačno i laika, te su nažalost dobile kobni izraz u novoj liturgiji. Novus ordo je savršeni izraz ove vizije laičke crkve bez svećenika, koja više ne vidi svoju zadaću u tome da bi ljude pomirila s Bogom i vodila ih k Bogu, već samo da bi dala svoj svjetovni doprinos društvenom boljitku ljudi. Vertikalna usmjerenost izravnava se u horizontalnu. U svojoj izvrsnoj analizi, prof. Georg May detaljno razotkriva to „iskrivljivanje“ i „izobličenje“[1] liturgije.

Traditionis custodes i sinodalni proces

Kada papa Franjo nasilno potiskuje tradicionalnu liturgiju i proglašava Novus ordo jedinim zakonitim izrazom lex orandi (pravila molitve), to baca upitno svjetlo na njegovu viziju Crkve i sinodalnog procesa koji je započeo. Daj Bože da se njemački pad zlih duhova u ponor ponovi u cijelome svijetu! Daj Bože da se skrate dani da ne bi svi bili zavedeni!
Sve svoje povjerenje polažemo u Presvetu Djevicu Mariju, „pobjednicu svih krivovjerja“. Neka nam se smiluje te svom snagom i dobrotom uništi sve đavolske prijevare, kako bi pobjedom Njezina Bezgrješnoga Srca opet pobijedila jasnoća istine, ljepota Kristove Zaručnice i slava božanske liturgije!


Sa svećeničkim blagoslovom,

p. Stefan Frey
Jaidhof, 13. prosinca 2021.,
blagdan sv. Lucije, djevice i mučenice

[1] Izrazi kardinala Ratzingera u: „Simandron – der Wachklopfer“, W. Nyssen, 1989.

***

Sadržaj:

Arhiva bloga

Glasnik: