Christus Rex

Vrhovni sud SAD-a poništio „Roe protiv Wadea“


V
rhovni sud Sjedinjenih Država je u znamenitoj odluci poništio odluku „Roe protiv Wadea“ iz 1973. kojom je legalizirao pobačaj u cijeloj zemlji, sprječavajući restriktivne zakone i dopuštajući uspostavu zakona koji dopuštaju pobačaj do 24. tjedna trudnoće.
Ovom odlukom, donesenom većinom od 6 sudaca protiv 3, Vrhovni sud je tako okončao gotovo pola stoljeća sudske prakse dopuštenog pobačaja diljem zemlje.

Podsjetnik na odluku „Roe protiv Wadea“

„Roe“ je, poništivši teksaški zakon protiv zločina pobačaja, 22. svibnja 1973., učinio pobačaj legalnim diljem Sjedinjenih Država. Godine 1992. presuda u predmetu Casey izmijenila je „Roea“, čineći sudsku praksu još popustljivijom.

Prošlog svibnja novine Politico objavile su nacrt dugo očekivanog slučaja „Dobbs protiv organizacije za zdravstvenu zaštitu žena Jackson“, otkrivajući nadolazeći preokret sudske prakse o pobačaju. Ovo otkriće izazvalo je pravi potres u Sjedinjenim Američkim Državama i u mnogim zemljama, što je dovelo do općeg prosvjeda protiv ukidanja „prava“ na pobačaj.

Nakon „Dobbsa“

Slučaj „Dobbs“ najvažnija je odluka Vrhovnog suda nakon Roea. Ne samo da poništava potonji, nego i slučaj „Planned Parenthood v. Casey“ koji je potvrdio „Roea“.

Odluka pojašnjava da je „pobačaj duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj. Roe i Casey su si prisvojili tu ovlast”, stoji u pojašnjenju. Zato, odlučili su suci, „sada poništavamo ove odluke i vraćamo ovu vlast narodu i njegovim izabranim predstavnicima“.

Mišljenje suda napisao je sudac Samuel Alito. Suci Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett su mu se pridružili. Glavni sudac John Roberts napisao je zasebno, suglasno mišljenje. Suci Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan iznijeli su zajedničko neslaganje.

Odluka niti zabranjuje niti kriminalizira pobačaj, niti priznaje ustavno pravo na život nerođenog djeteta, ali uklanja zakonske prepreke, koje je stvorilo i striktno provodi savezno pravosuđe, koje je desetljećima sprječavalo države da strogo ograniče ili zabrane ubijanje nerođene djece.

Time se otvara nova era politike pobačaja u Sjedinjenim Državama s bojnim poljem koje se sada prebacuje na državna zakonodavna tijela. Ta su tijela sada slobodna raspravljati i regulirati pobačaj kako smatraju prikladnim.

Odluka je pobjeda za Katoličku crkvu i pokret za život u Sjedinjenim Državama, koji su marljivo radili na poništenju „Roea“, povijesne odluke 19. siječnja 1973.

Reakcije biskupa

„Amerika je utemeljena na istini da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s Bogom danim pravima na život, slobodu i potragu za srećom“, napisali su nadbiskup Jose H. Gomez iz Los Angelesa i biskup William E. Lori iz Baltimorea u zajedničkoj izjavi.

„Ova je istina ozbiljno demantirana odlukom Vrhovnog suda u predmetu Roe protiv Wadea, koja je legalizirala i normalizirala ubijanje nevinih ljudskih života“, nastavili su biskupi. „Zahvaljujemo Bogu što je Sud poništio ovu odluku“. Nadbiskup Gomez je predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Država (USCCB), a biskup Lori je predsjednik USCCB Pro-Life Activities Committee.

„Odluka je plod molitava, žrtava i zauzimanja nebrojenih Amerikanaca iz svih društvenih slojeva. Tijekom ovih dugih godina milijuni naših sugrađana radili su na edukaciji i pokazivanju nepravednosti pobačaja; proviđanju skrbi i savjetovanja ženama te radu na alternativama pobačaju, uključujući posvajanje, udomiteljstvo i javne politike za potporu obiteljima“, nastavlja se u izjavi.

„Danas dijelimo njihovu radost i zahvalni smo im. Njihov rad za život odražava sve što je dobro u našoj demokraciji, a pro-life pokret zaslužuje biti ubrojan među velike pokrete za društvene promjene i građanska prava u povijesti naše nacije“.

Odluka u skladu s mišljenjem koje je procurilo

Ishod slučaja „Dobbs“ nije bio jako iznenađujući, budući da konačna presuda jako podsjeća na nacrt kojega je Alito napisao u veljači i koji je potom procurio u tisak 2. svibnja.

U predmetu „Roe protiv Wadea“ sud je presudio da države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego što je trudnoća održiva, za što je sud utvrdio da vrijedi od 24 do 28 tjedana trudnoće.

Gotovo 20 godina kasnije, sud je podržao „Roe“ u predmetu Planned parenthood protiv Caseyja. Presuda iz 1992. kaže da, iako države mogu regulirati pobačaje zametaka koji nemaju samoodrživi život, ne mogu primijeniti „pretjerani teret“, koji je sud definirao kao „znatnu prepreku na putu žene koja traži pobačaj nesposobnog fetusa“.

Zakon o gestacijskoj dobi države Mississippi, predmet slučaja „Dobbs“, izravno je osporio obje presude jer zabranjuje pobačaj nakon 15 tjedana, znatno prije točke održivosti.

„Roe je očito bio u krivu od samog početka. Njegovo je obrazloženje bilo iznimno slabo, a odluka je imala štetne posljedice. Daleko od toga da dovede do nacionalnog rješenja o pitanju pobačaja, Roe i Casey su rasplamsali raspravu i produbili podjelu“, stoji u mišljenju.

Suvišno je opisivati reakcije radosti zagovornika života, kao i pogrde zagovornika pobačaja koji su vikali protiv ukidanja „prava“ na pobačaj – prava koje, usput, nikada nije postojalo. Joe Biden posebno se istaknuo tvrdnjom da su „zdravlje i životi žena u opasnosti“.

Što je neistina koja otkriva da predsjednik Sjedinjenih Država ili ne zna ništa o zdravstvenom sustavu svoje zemlje ili američke liječnike smatra naročito nesposobnima.

Okidački zakoni

U nekoliko država, kao što su Missouri i Južna Dakota, zakoni koji zabranjuju ili strogo ograničavaju pobačaj već su na snazi putem „okidačkih zakona“. Ovi zakoni, već doneseni, ali koji bi bili odgođeni sudskom praksom koju je uveo Roe, automatski su stupili na snagu čim je prepreka uklonjena. Više od polovice država u zemlji vjerojatno će donijeti restriktivne zakone o pobačaju.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: