Christus Rex

Bratstvo sv. Pija X. doseglo brojku od 700 svećenika

Svećenička ređenja u Bogosloviji sv. Tome Akvinskoga (SAD) 2022.

K
ao što je nadbiskup Marcel Lefebvre želio, izvorno poslanje Svećeničkog bratstva sv. Pija X. (FSSPX) ozbiljno se nastavlja sa „svim djelima potrebnim za formaciju svećenika“.

Nakon ljetnih ređenja u sjevernoj hemisferi, Svećeničko bratstvo broji 707 svećeničkih članova. U proteklih mjesec dana šest ih je zaređeno u Sjedinjenim Državama, osam u Švicarskoj, a trojica u Njemačkoj.

Tijekom istih obreda deset bogoslova primilo je red đakonata, pridruživši se još dvojici đakona koji su bili zaređeni ranije ove godine u La Reji, Argentina. Sukladno Božjoj providnosti, to znači još desetak svećeničkih ređenja u sljedećoj godini.

Međunarodna družba svećenika

Potpuni citat nadbiskupa Lefebvrea, djelomično naveden gore, glasi:

„[Djelatnosti Bratstva] uključuju sva djela potrebna za formaciju svećenika i sve što se na to odnosi, bez obzira jesu li kandidati određeni da budu članovi Bratstva ili ne.“

Ovaj isti stav – djelovanja za cijelu Crkvu sa svakom dušom dobre volje, ponovio je prošlog ljeta generalni poglavar FSSPX-a, don Davide Pagliarani:

„Svećeničko bratstvo sv. Pija X. dužno je pomoći svim onim dušama koje su trenutno uplašene i zbunjene. Kao prvo, dužni smo im pružiti sigurnost da Tridentska Misa nikada neće nestati s lica zemlje. To je apsolutno neophodan znak nade. Štoviše, svatko od nas, bio svećenik ili vjernik, mora im pružiti toplu ruku pomoći, jer onaj tko ne želi dijeliti bogatstvo u kojemu uživa, u stvari je nedostojan da ga posjeduje. Samo ćemo na taj način istinski ljubiti duše i pokazivati našu ljubav prema Crkvi.“

S tom željom da radimo za dobrobit sveopće Crkve, sa zahvalnošću priznajemo ruku kojom je naš Gospodin djelovao u ovom ogromnom rastu tijekom posljednjih 50 godina. Uistinu, prema najbolje dostupnim procjenama, nakon isusovaca (14 500), franjevaca (8 500), benediktinaca (3 400) i augustinaca (1 800), FSSPX bi bio peti najveći red sa zaređenim svećenicima među svojim punopravnim članovima.

Uključujući bogoslove, zavjetovane časne sestre i časnu braću FSSPX-a kao i oko 20 zajednica povezanih s Bratstvom, broj zaređenih osoba, zavjetovanih i redovnika koji rade na potpunoj obnovi katoličkog svećeništva i tradicionalne Mise daleko premašuje 700.

Razlog za slavlje?

Ali ne smijemo se zadovoljiti ovom prekretnicom, niti se uzoholiti i misliti da je to ljudsko djelo. Koliko god brzo tradicionalni pokret – uključujući FSSPX i druge – mogao rasti, još uvijek ima puno posla. Važno je istaknuti i broj drugih tradicionalno nastrojenih zajednica u svijetu: Bratstvo sv. Petra (341), Institut Krista Kralja (80) i Institut Dobrog Pastira (oko 50).

Da završimo još jednim citatom Generalnog poglavara:

„Povjeravamo ove nakane Žalosnoj Gospi. Njoj upućujemo svoje molitve jer nitko od naše Blažene Gospe nije prodro dublje u otajstvo Žrtve Gospodina našega Isusa Krista i Njegove pobjede na Križu. Nema nikoga većeg od Marije koji je bio tako usko povezan s Njegovim patnjama i Njegovom pobjedom. U Njezine je ruke naš Blagoslovljeni Gospodin stavio cijelu Katoličku Crkvu. Stoga je Njoj povjereno ono najdragocjenije u Katoličkoj Crkvi: zavjet našega Gospodina Isusa Krista – Sveta Misna Žrtva.“

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: