Christus Rex

Ustoličenje (intronizacija) Srca Isusova


24. kolovoza 1907. peruanski je pater Matéo Crawley-Boevey u francuskom svetištu Paray-le-Monial izliječen na čudesan način i primio je nadahnuće za križarsku vojnu ljubavi.

Njegov cilj: uspostava društvenog kraljevanja Isusa Krista i ozdravljenje obiteljī i cijeloga društva.

Pater Mateo Crawley-Boevey rođen je 1785. godine u Peruu. Postao je članom Kongregacije Presvetog Srca Isusova i Marijina i sveudiljnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ova je redovnička zajednica utemeljena 1800. godine u Poitiersu, a njezino je sjedište nekoliko godina kasnije premješteno u parišku ulicu Rue de Picpus. Danas se kratko zove „Kongregacija Presvetog Srca Isusova i Marijina“.



Pater je Crawley-Boevey obolio i nakon toga je 1907. godine kao hodočasnik došao u Paray-le-Monial gdje je sveta Margareta Maria Alacoque od 1673. do 1675. bila primila svoja četiri viđenja Srca Isusova. Dok se ondje molio na dan sv. Bartolomeja, iznenada se i neočekivano vratilo njegovo zdravlje. Istodobno je pateru bilo jasno da ga Bog šalje propovijedati po svijetu posvetu obiteljī Presvetom Srcu Isusovu. Ova se posveta naziva intronizacija ili svečano ustoličenje Srca Isusova. S time u vezi ne ide nikakvo nametanje dodatnih dužnosti. Štoviše, naglašava se volja vršenja zapovijedi koje vrijede za sve kako bi se tako Spasitelj priznao vladarom obitelji. Preporučuje se prije ustoličenja Srca Isusova održati jedno vrijeme priprave za ovu posvetu.


Na dan svečanog ustoličenja otac obitelji postavlja sliku Srca Isusova na prije odabrano časno mjesto. Time se izvršava ustoličenje. Ako je nazočan svećenik, on blagoslivlja sliku. Potom članovi obitelji mole molitvu posvete te Vjerovanje. Barem se na obljetnicu ustoličenja treba obnoviti posveta obitelji moleći zajedničku molitvu posvete. Od Posvete čovječanstva Bezgrješnom Srcu Marijinu po papi Piju XII. (1939.-1958.) godine 1942. u svečanost svečanog ustoličenja ulazi i molitva posvete Srcu Marijinu.


Izričito ohrabren od sv. Pija X., pater Mateo je otpočeo svoje djelo godine 1908. u Južnoj Americi. Slijedile su Sjeverna Amerika i Europa, onda Azija i Oceanija. Pape Benedikt XV. (1914.-1922.), Pijo XI. (1922.-1939.) i Pijo XII. poticali su oca Matea u njegovu velikom djelu na čast Srca Otkupiteljeva. Od 1927. otac je Mateo propovijedao noćno klanjanje s ciljem zadovoljštine kao nadopunu obiteljskoj posveti. Velike su obitelji mogle moliti po cijelu noć, a pojedini su molitelji, izmjenjujući se, trebali po jedan sat bdjeti pred prijestoljem Srca Isusova. Tko nije sudjelovao na noćima zadovoljštine pred Presvetim, potican je održavati vlastita klanjanja s ciljem zadovoljštine pred prijestoljem Srca Isusova.

Kada je pater Mateo 1960. preminuo u Čileu, broj je noćnih klanjanja s ciljem zadovoljštine već prešao jedan milijun.


Obratite se svojim svećenicima kako biste pripravili, odnosno izvršili ustoličenje Srca Isusova.


Arhiva bloga

Glasnik: