Christus Rex

Blaženi Alojzije Stepinac: Euharistija - izvor mira i ljubavi među narodima


Dužnost nam je da preko Euharistije radimo za mir u svijetu. Svatko od nas osjeća da danas nema mira u svijetu. Sada više nego ikada, narodi su razdijeljeni i razdvojeni u najžešće protivničke tabore. Samoljublje, pohlepa za bogatstvom, zavist, častohlepnost i mržnja, stvorili su duboke ponore, ne samo između pojedinih naroda, nego i između društvenih slojeva i pojedinih članova iste obitelji. Mira, dakle, u ljudskom društvu nema. O potrebi mira govori se danas mnogo i sa svih strana, ali mnogi od tih mirotvoraca zaboravljaju, da mira bez ljubavi ne može biti. Ukoliko ti propovjednici mira i spominju ljubav, ne pokazuju nam način, kako da ljubav općenito zavlada. Za proširenje i procvat ljubavi treba nam čvrsti temelj i plodno tlo.

Osnovicu za promicanje prave ljubavi ne može činiti samo krvna veza ili zajednički gospodarski, kulturni, društveni ili državni interesi.

Prava, općenita, preporodna ljubav može biti samo ondje, gdje se ljudi i narodi na jednoj istinskoj, dubokoj vezi priznaju međusobno pravom braćom. A to se nigdje ne može tako uzvišeno zamisliti i ostvariti kao na tlu i temelju presvete Euharistije.

Euharistija je na poseban način veza ljubavi. Euharistija je dar Božje ljubavi za sve narode. Po njoj sjedimo kao djeca jednoga Oca oko jednoga stola i lomimo jedan kruh s Neba. Blagujući taj Kruh svi se sjedinjujemo s istim Kristom, svojim Vođom i Učiteljem. Po tom istom Kruhu postajemo svi, bez razlike, međusobno prava braća, jer sjedinjujući se u Bogu, koji je ljubav, nužno se moramo i međusobno ljubiti. Euharistija postaje na taj način ona otajstvena veza, koja svojim nitima najneposrednijeg bratstva i sestrinstva povezuje i pojedince i narode preko svih državnih granica, narodnih razlika, kulturnih nejednakosti i različitih oprečnih zemaljskih interesa u jednu veliku obitelj.

Blagovanje Tijela Isusova u svetoj Pričesti jest ono po čemu postajemo krvni srodnici, najprije sa samim Kristom, a zatim sami među sobom. Jer jedno Tijelo Boga-čovjeka sve nas hrani i ista Krv Boga-čovjeka struji našim žilama. To je euharistijska zajednica. Zajednica, koju bismo, govoreći suvremenim jezikom, mogli nazvati nova euharistijska internacionalna zajednica i to internacionalna zajednica ljubavi, zajednica jedna i jedina, kojoj jednake na ovom svijetu nema. Zato kažemo da je Euharistija, kao internacionalna veza ljubavi, ujedno i temelj pravoga mira u svijetu.


(odlomak iz knjige: A.Benigar: „Stepinac“; str. 275)

Arhiva bloga

Glasnik: