Christus Rex

Bratstvo sv. Pija X. odslužilo prvu sv. Misu u novoj crkvi u Beču


O
d 29. lipnja 2021. je službeno: jedna od najvažnijih crkava u Beču postala je vlasništvo Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.
Prošle nedjelje Bratstvo je odslužilo javno sv. Misu u povijesnoj franjevačkoj crkvi u srcu Beča. Procesija koja je uslijedila nadmašila je sva očekivanja.

Šest godina bečka zajednica Bratstva sv. Pija X. molila je da se dobije crkvu na prestižnom mjestu. Sada molitve nisu bile samo uslišane, nego i ispunjene preko mjere. Odlukom talijanske kongregacije da njihovu časnu crkvu predaju u vlasništvo Bratstvu sv. Pija X., zajednica je došla u posjed jedne od najvažnijih crkava u Beču – u blizini bečkoga Ballhausplatza, udaljeno samo nekoliko metara od političkoga središta Austrije.


Prošle nedjelje, na blagdan Imena Marijina, patri Bratstva sv. Pija X. proslavili su sa svojim vjernicima prvu javnu svetu Misu u povijesnoj franjevačkoj crkvi. Misu je služio p. Waldemar Schulz, koji je bio prior u Beču više od 20 godina. U svojoj propovijedi spomenuo je dugogodišnje napore Priorata sv. Klemensa Marije Hofbauera  Austrijskog distrikta da imaju svoju crkvu. I sada je došlo vrijeme za to. A nakon Mise uslijedila je procesija od koje zastaje dah.

Oko 1.000 vjernika – više nego ikada prije – uključilo se u procesiju preko bečkoga Ballhausplatza, Kohlmarkta i Grabena, pored svjetski poznate katedrale sv. Stjepana i natrag preko Wollzeilea do Minoritenkirche. Po lijepom vremenu i pred brojnom publikom, vjernici su dali veliko svjedočanstvo svoje vjere, molili krunicu i pjevali pjesme u Gospinu čast uz pratnju orkestra „Die Kaiserjäger”. Čini se da je to ostavilo dubok dojam na prolaznike. Ugledavši procesiju, mnogi su utihnuli, neki su se čak pridružili procesiji. Na kraju je više od 1.000 ljudi obnovilo posvetu Austrije Majci Božjoj u minoritskoj crkvi.


Inače, Misa i procesija održali su se na vrlo poseban datum: 12. rujna 1683. ujedinjene su kršćanske vojske pobjednički okončale drugu opsadu Beča od strane Turaka bitkom kod Kahlenberga. Gospina zastava tada se nosila ispred vojske. Stoga je papa Inocent XI. (1676.–1689.) blagdan Imena Marijina učinio obvezujućim za cijelu Crkvu.

Svečanost je završila velikim slavljem pod arkadama crkve i na Minoritenplatzu, gdje se vjernicima poslužilo jelo i piće. Bio je to ugodan provod do kasnih popodnevnih sati kada su se hodočasnici duhovno i tjelesno ojačani vratili kući. 

Izvor: fsspx.at

Arhiva bloga

Glasnik: