Christus Rex

Mrežno povezani uređaji i isključena sposobnost rasuđivanja



Istraživački news-magazin 60 Minutes Overtime koji se prikazuje na CBS objavio je prve rezultate opsežnoga i detaljnoga ispitivanja iz kojih je razvidan utjecaj pametnih telefona i ostalih tablet računala na razvoj dječjih mozgova.

Novinari CBS-a otkrivaju kako su se zainteresirali za neurološki utjecaj mrežno povezanih uređaja na djecu nakon sastanka s Tristanom Harrisom 2017. godine. Bivši direktor tvrtke Google objasnio im je, ne trepnuvši okom, da su pametne aplikacije dizajnirali njegovi inženjeri kako bi ,,uhvatili pozornost korisnika i ,,stvorili naviku, a time i oblik ovisnosti.

Programeri to čak nazivaju ,,hakiranje mozga, ali se zbog toga ne doimaju posebno zabrinuti. Da bismo izmjerili utjecaj koji imaju mrežni pametni uređaji na malu djecu, moramo se prisjetiti da djeca u SAD-u provedu na svojim mobitelima u prosjeku četiri i pol sata dnevno, a mladi ih Europljani brzo sustižu.

Sve više djece dobiva svoje pametne telefone i tablet računala u sve mlađoj dobi: pitamo se zašto!

U dva izvješća prikazana u emisiji 60 Minutes pedijatar Dimitri Christakis, ravnatelj Dječje bolnice u Seattleu i profesor na Medicinskom sveučilištu u Washingtonu, objašnjava kako mala djeca koriste sve više mobilnih uređaja kako bi se smirili umjesto da se nauče smiriti uz pomoć svojih roditelja.

Ovaj autor 70 i više radova o djeci upozorava da tehnologija sve više zamjenjuje odnos djece s roditeljima. Upozorava roditelje: ,,Djeci je potrebnije roditeljsko krilo od aplikacija.

Istraživanje o kognitivnom razvoju mozga kod adolescenata, poznato kao ABCD, najveće dugoročno istraživanje ikad provedeno u SAD-u, započelo je 2016. godine. Obuhvatilo je 11,874 djece u dobi od 9 do 10 godina na kojima se redovito provodi niz neuroloških ispitivanja.

Alkohol, droga, nasilje i... zasloni?

Dr. Gaya Dowling, članica Nacionalnoga instituta za zdravlje (NIH) zadužena za ovo istraživanje, objašnjava kako je početna svrha projekta bila ,,ocijeniti neurološke učinke alkohola, droga i sportskih ozljeda na djeci.

Znanstvenici su vrlo brzo odlučili obuhvatiti istraživanjem i vrijeme provedeno ispred mrežno povezanih uređaja, objašnjava Gaya Dowling: ,,Ovi uređaji izazivaju toliku ovisnost da smo se pitali imaju li značajan utjecaj na naš mozak i društveni razvoj“.

Prvi rezultati su neosporni i pokazuju da kod 4,500 djece koja ,,provode puno vremena uz zaslone ovih uređaja postoje ,,značajne razlike u fizičkom razvoju mozga. Preciznije, moždana kora, odnosno vanjski sloj sive kore mozga koji obrađuje informacije iz pet osjetila, prerano je stanjen. Stručnjake zabrinjava: ,,ono što bismo očekivali kako ćemo vidjeti kasnije, sada se događa malo ranije.

Takvo stanjivanje moždane kore može se vidjeti uglavnom kod starijih ljudi i usko je povezano s padom neurona i time kognitivnih (spoznajnih) funkcija. Ekstremni slučaj tako nečega uočava se u Alzheimerovoj bolesti.

I ne pokušavajte reći dr. Dowling da su ti rezultati slučajnost. ,,Kada imate 12,000 djece, tada možete provjeriti mnogo stvari, objašnjava.

Dakle, kako bi se ustvrdilo je li zaista vrijeme provedeno na zaslonu ono što je tomu uzrok, mogu se pogledati djeca koja provode dosta vremena za zaslonima uređaja u odnosu na djecu koja to ne čine, djeca koja ne provode dosta vremena na zaslonima uređaja i bave se sportom, u odnosu na djecu koja provode dosta vremena na zaslonima uređaja, a ne bave se sportom. Stoga, mogu se ublažiti neki od tih utjecaja na ono što se vidi u smislu posljedica na mozak.

Kognitivni rezultat je dokazan

Informacije dobivene ovim istraživanjem također ističu već drugdje uočenu činjenicu da djeca koja provode dva ili više sati dnevno za zaslonima uređaja ostvaruju manje bodova na testovima pamćenja i jezika od onih koji to ne rade.

60 Minutes upozorava: očekuju se mnoga druga otkrića, budući da će podaci prikupljeni od strane NIH-a biti dostupni istraživačima diljem svijeta. No, može potrajati još mnogo godina prije no što znanstvenici uspiju riješiti pitanje poput onoga što je bilo prije, kokoš ili jaje: može li se proučavanjem mozga djeteta utvrditi koliko je vremena ono provelo uz zaslone uređaja ili je li vrijeme provedeno pred zaslonom uređaja ono što oblikuje dječji mozak?

Svi istraživači neuroznanosti koje su ispitivali novinari CBS-a slažu se da do onog trenutka kada pronađu odgovor, postoji velika mogućnost da će se pojaviti nova tehnologija kako bi zamijenila multifunkcionalni uređaj koji upravlja pažnjom naše djece. Silicijska se dolina uvijek razvija brže od znanosti.

,,Inteligencija / sposobnost rasuđivanja u smrtnoj opasnosti kako ju je dijagnosticirala Marcel de Corte prije pedeset godina i danas je razvidno prevladavajuća stvarnost.

Izvor: ABCD Study / 60 Minutes Overtime / The New York Times / FSSPX.News – 18. 12. 2018.

Arhiva bloga

Glasnik: