Christus Rex

Notre-Dame de Paris: vatrena kalvarija



Uzbuna se oglasila oko 18:50 sati, 15. travnja 2019. godine, ali požar koji je unakazio Notre-Dame de Paris nije se moglo obuzdati do ranog jutra 16. travnja. Dok je vatra uglavnom bila na tavanima katedrale, zvonik je izgorio te se na nju srušio. ,,Dvije trećine krova Notre-Dame je opustošeno“, rekao je general Jean-Claude Gallet, zapovjednik Pariške vatrogasne brigade.

Obnova zvonika i krova bila je prva faza radova: postavljanje skele započelo je u srpnju 2018. – tehnička izvedba 500.000 cinčanih čeličnih cijevi oslonjenih na četiri stupa poprečne lađe trebala je biti dovršena. Ova prva faza radova, koju je država financirala s oko 11 milijuna eura, povećana je na 150 milijuna eura. Ali na Veliki ponedjeljak, 15. travnja 2019., malo prije 8 sati navečer, zvonik koji je trebao ponovno postao briljantni dragulj, srušio se i zapalio u paklenom padu koji je mnoge očevice ostavio bez riječi. Zvonik kao slika katedrale, Pariza, Francuske, koji je nosio katolički žar cijeloga naroda, također je nestao.

Prvi je zvonik sagrađen iznad križanja poprečnih lađa oko 1250. godine. Bio je to zvonik koji je do 17. stoljeća sadržavao do pet zvona. Razmontiran je od 1786. do 1792. godine. Tijekom obnove katedrale Viollet-le-Duc je odlučio izgraditi drugi zvonik na mjesto neovisno od prijašnjega, na osmerokutnoj bazi koja počiva na četiri stupa poprečne lađe.

Godine 1860. povjerio je ovo djelo stolara Bellu. Model je bio dvokatni zvonik napravljen u Orleansu 1852. godine, koji bi ga potpuno udaljio od onoga iz 13. stoljeća. Osim toga, taj toranj više nije bio zvonik.

Zvonikom su dominirali bakreni kipovi dvanaestorice apostola sa simbolima četiriju evanđelista, koji su providonosno spušteni s krova nekoliko dana prije tragedije 15. travnja. Na vrhu je ponosno stajao kokot koji je sadržavao tri relikvije: djelić svete trnove krune, moći sv. Denisa i sv. Genoveve. Tako je on predstavljao istinsku ,,duhovnu munju“ koja štiti sve koji rade za slavu Božju unutar katedrale, koja je slika nebeskoga Jeruzalema. Kardinal Verdier, pariški nadbiskup, stavio je relikvije u kanoničku kapelu 25. listopada 1935. godine.

Ali od 19. stoljeća je struktura zvonika oksidirala. Još gore, lukovi koji su podržavali svod slabili su pod pritiskom zidova, a neki od njih su pukli, a potom su, osim toga, kipovi bili oštećeni erozijom – odatle se javila važnost restauracije, o kojoj je FSSPX.News izvijestio 12. lipnja 2018.


Padajući u goruću ,,šumu”, nevjerojatno zdanje koje je sadržavalo stabla drveća iz vremena Karla Velikog, vatreni toranj u trenu je spalio planove za obećavajuću obnovu. Sve što nam preostaje je moliti da pariška Gospa ponovno povrati svoj sjaj, da grad povrati svoju vjeru, a narod što je prije moguće svoj dostojni položaj najstarije kćeri Crkve.

Izvor: Le Figaro / Le Monde – FSSPX.Actualités, 16. 4. 2019.

Arhiva bloga

Glasnik: