Christus Rex

Što se događa u Šri Lanci?



Mnogi od vas su izrazili svoju zabrinutost i prikazali svoje molitve za našu dobrobit nakon bombardiranja crkava na uskrsno jutro. Želio bih vam iskreno zahvaliti za vašu brigu i obavijestiti vas o situaciji ovdje. Čuvši za bombaške napade dvije katoličke crkve (pogođena je i protestantska) na dan kada slavimo Gospodinovo uskrsnuće, katolička zajednica bila je u stanju šoka, još više zato što je napad bio potpuno neočekivan.

Katolička prisutnost

U Šri Lanci, iako je zemlja pretežno budistička, Crkva je cijenjena ustanova koju visoko cijene javne vlasti. Katolička Crkva cijenjena je zbog izvrsnosti svojih škola, bolnica i svih drugih dobrotvornih ustanova. Na šrilankanskom području Katolička crkva je podijeljena na 12 biskupija s približno 1,2 milijuna katolika, što čini oko 6,1% ukupnog stanovništva prema popisu iz 2012. godine. Katolička Crkva uživa slobodu bogoslužja i stalno raste, stvarajući obraćenike, otvarajući nove župe, gradeći crkve, otvarajući nove škole i redovničke kuće svake godine.

Katolički život

Za svećenika je Šri Lanka jedno od najboljih mjesta na svijetu. Priorat Svećeničkoga bratstva sv. Pija X. nalazi se u gradu Negombo, jednom od najkatoličkijih područja u zemlji i to omogućuje svećenstvu našega Bratstva da osjeti nešto jedinstveno: iskusi što znači živjeti u katoličkom društvu, povlastica koja je gotovo nestala s lica zemlje u našem vremenu i dobu.

Dok se vozite zapadnom obalom od Colomba (glavnoga grada) do grada Chilaw, možete vidjeti svete hramove ili kipove svetaca gotovo na svakom kutu ulice. Negombo je po tome vrlo poznat. U gradskoj vijećnici je čak i tri metra visoki kip Krista Kralja da bi pokazao da je Negombo katolički grad. Prije dvije godine postavljen je kip Majke Božje na vrhu glavnoga tornja sa satom u samom središtu grada s elektroničkim zaslonom koji pozdravlja posjetitelje ,,maloga Rima“, Negombova nadimka.

Tijekom božićnog vremena katolički stanovnici Negomba postavili su na putu lijepe jaslice s prekrasnim kipovima i umjetničkim ukrasima. Za razliku od Europe, nitko se ne bi usudio uništiti takve izraze vjere.

Svećenik u društvu

Katolički je svećenik visoko cijenjen i to se može vidjeti u činjenici da svećenik ne smije stajati u redu u vladinom uredu ili u banci. O njemu se vodi briga čim uđe. U autobusu će, ako se zauzmu sva mjesta, netko odmah ustupiti mjesto svećeniku koji ulazi.

Kao svećenik, zapravo doživljavate da je Šri Lanka posebna čak i prije dolaska u zemlju. Primjerice, nakon ukrcavanja u zrakoplov nacionalnog zračnog prijevoznika, Srilankan Airlines, posada će vas tretirati na poseban način. Svećeniku često donesu piće prije polijetanja, čak i ako je u ekonomskoj klasi, a kada se podjeljuje obrok, ljubazan član posade donese mu pladanj prije ostalih. Kada se svećenik iskrcava u zračnoj luci Colombo, ne treba stati u red na imigracijskom šalteru, jer će ga službenik pozvati na pregled putovnice prije svih ostalih putnika.

Prilikom napuštanja zemlje, u zračnoj luci Colombo postoje posebna mjesta za svećenike (budističke i katoličke), a na prilazu će član osoblja pozvati svećenika da se među prvima ukrca u zrakoplov, s VIP osobama, čak i ako je u ekonomskoj klasi. Obvezujući način rada posade Srilankan Airlinesa pokazao se kada je 2010. godine na Šri Lanku došla relikvija sv. Antuna Padovanskog. Relikvija je dopremljena zrakoplovom Srilankan Airlinesa. Za tu je prigodu Srilankan Airlines odabrao dva katolika kao pilota i supilota. Nadalje, relikvija nije stavljena u prtljažni prostor, nego je stavljena na sjedalo poslovne klase. Kada je relikvija stigla u zračnu luku, iskazan joj je doček kao državnome poglavaru. Izvan zračne luke sveti Antun je stavljen na službeno vozilo koje su do Colomba otpratile vojska i policija.

Odakle bombardiranja?

Uskršnji napad trebao je zapravo na poseban način povrijediti katoličku zajednicu. Prvo, bombardiranje se dogodilo na najveći dan u godini, drugo, dva najpopularnija sveca na Šri Lanci su sv. Antun Padovanski i sv. Sebastijan. Teroristi nisu slučajno odabrali svoju metu. Udarili su u svetište sv. Antuna u Colombu i crkvu sv. Sebastijana u Negombu, koje su vrlo posjećene crkve. Policija još uvijek pokušava saznati tko je organizirao napade, ali mnogi ljudi ovdje već imaju jasnu predodžbu o odgovoru.

Je li Bratstvo sv. Pija X. sigurno?

Kao i kod svih crkava u zemlji, moramo biti oprezni. Crkva mora ostati zatvorena osim za Misu. Savjetovano nam je da izbjegavamo nepotrebna putovanja. Policijski sat je na snazi od 18 do 6 sati. Naš priorat nije istaknut pa je malo vjerojatno da će biti meta napadačkih akcija, ali tko zna? Jedna od bombardiranih crkava udaljena je samo dva kilometra od našega mjesta boravka. Stoga se veoma preporučamo u vaše molitve i podršku. Molite posebno za ovu lijepu zemlju koja ima toliko toga za ponuditi da brzo prevlada ovu kušnju i ostane mirno mjesto.

p. Fabrice Loschi

Za pomoć misijama Bratstva u Aziji:

IBAN: FR76 3000 3018 6000 0372 - BIC: SOGEFRPP
Svrha: MISSIONS, SSPX Asia

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: