Christus Rex

Korizma – kratak put k savršenstvu


M
atejevo evanđelje sadrži na kraju 5. poglavlja – uvoda u propovijed na gori – Gospodinov poziv: „Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.“
Nije li to nedostižan zahtjev? Sv. John Henry kardinal Newman (1801.–1890.) je u jednom malom razmatranju ukazao na „kratki put“ k savršenstvu:

Po riječima svetaca, ako želimo biti savršeni, ne treba raditi ništa drugo nego ispunjavati obične svakodnevne obaveze.

Kratak put k savršenstvu – kratak, ne zato što je lako njime ići, nego jer je svrsishodan i jasan. Nema kratkih, ali ima sigurnih puteva k savršenstvu!

Vjerujem da je ovaj nauk od velike praktične koristi za nas. Lako je imati zamagljene predodžbe o savršenstvu, koje vrlo često služe samo tome da o njima govorimo, ako mu ne želimo težiti. Ali čim ga čovjek ozbiljno želi i čim ga počne tražiti, zadovoljit će ga samo ono što je pred njim dostižno i jasno i što mu pokazuje smjer, kako se može u njemu vježbati.

Moramo imati na umu što se podrazumijeva pod savršenstvom. Ono ne znači nešto izvanredno, nešto neobično ili osobito junačko – nemaju svi priliku biti junaci ili mučenici – savršenstvo znači ono što ta riječ znači u uobičajenom smislu. Savršenim nazivamo nešto što je bez greške, potpuno, trajno i zdravo – mislimo na suprotnost od nesavršenoga. S obzirom na to da vrlo dobro znamo što nesavršenstvo u duhovnom životu znači, suprotnost nam pokazuje što je savršenstvo.

Dakle, savršen je onaj tko potpuno izvršava svoj svakodnevni posao, više od toga ne moramo raditi da bismo težili k savršenstvu. Ne trebamo izlaziti iz kruga svakodnevnih dužnosti. 

Naglašavam to jer mislim da se tako naši pogledi pojednostavljuju i naši napori usmjeruju na dostižan cilj. Ako me pitaš što trebaš napraviti da bi bio savršen, kažem ti:

– ne ostani ležati u krevetu kada je vrijeme za ustajanje,
– prve misli posveti Bogu,
– obavi pobožan posjet Presvetom Oltarskom Sakramentu,
– pobožno moli Angelus,
– jedi i pij na Božju čast,
– sabrano moli krunicu,
– budi sabran,
– kloni se zlih misli,
– dobro obavljaj svoje svakodnevno razmatranje,
– svaki dan ispituj svoju savjest,
– idi u pravo vrijeme na počinak
... i već jesi savršen.

Izvor: fsspx.de

Arhiva bloga

Glasnik: