Christus Rex

3. rujna - blagdan sv. Pija X.


"Koliko su sve te mjere koje je poduzeo Pio X. bile učinkovit i potrebne, pokazala su sljedeća desetljeća. On je zaista uspio spriječiti opasnost i protjerati modernizam iz Crkve. I to otprilike 50 godina. Međutim, modernisti se nisu dali potući i nastavili su djelovati uglavnom subverzivno. U mjeri u kojoj je budnost pastira na žalost kasnije počela opadati, otrov se ponovno probijao unutra, sve dok se na II. Vatikanskom koncilu nije konačno probio i donio uništenje kakvo povijest još nije vidjela. Postkoncilska tragedija je takoreć tužan dokaz o ispravnosti procjene i djelovanja Pija X. Zato je borba koji je naš slavni zaštitnik prije 100 godina vodio protiv modernizma još uvijek vrlo aktualna i primjer za sve nas. Mons. Lefebvre junački ju je preuzeo i ne smijemo iz ljubavi prema vjeri i Crkvi od nje nimalo odstupati.

Zazovimo na današnji dan i ubuduće našeg nebeskog zaštitnika puni pouzdanja: da bi očinskom blagošću svrnuo pogled na svoju obitelj, sa suosjećanjem u svim poteškoćama kojima je izložena. Neka nas on prije svega vodi da bismo ne samo cijenili njegov slavni primjer, nego ga također hrabro i odlučno nasljedovali.

Neka nam to udijeli po zagovoru Blažene Djevice Marije koju je predano čitavog života ljubio i uzeo kao zaštitnicu svog pontifikata."

(Odlomak iz propovijedi p. Stefana Freya, Zagreb, 2014.)


U kućama Svećeničkog bratstva sv. Pija X. blagdan njegovog nebeskog zaštitnika obilježava se kao blagdan prvog razreda.


Sancte Pie Decime, ora pro nobis!


Arhiva bloga

Glasnik: