Christus Rex

Apostolat Bratstva sv. Pija X. u istočnoj Hrvatskoj – poziv na sv. Misu


Svećeničko bratstvo sv. Pija X. pored svećenike formacije, kao svoje temeljno poslanje ima ponovnu uspostavu tradicionalnog rimskog obreda u Crkvi gdje je on potisnut uvođenjem novog obreda. Tako je Bratstvo u Hrvatskoj uspjelo pokrenuti svoj apostolat u trima većim gradovima koji pokrivaju šira regionalna područja – u Zagrebu, Splitu i Rijeci. No osjeća se potreba i interes da se pokrene apostolat i u istočnim krajevima Hrvatske, koji bi se odnosio na područje Slavonije i Baranje.

Već je p. Franz Schmidberger, rektor Bogoslovije u Zaitzkofenu koji je u tri navrata posjetio Hrvatsku, služio privatnu svetu Misu u Slavonskom Brodu 8. srpnja 2015. godine na koju je došla manja skupina vjernika. On je tom prilikom održao i predavanje koje je pobudilo zanimanje prisutnih. Zatim je p. Tilošanec – po pozivu jedne obitelji odane Tradiciji, služio privatnu Misu ovog ljeta u jednom manjem mjestu u Baranji na kojoj je također prisustvovala manja skupina vjernika. Veći je broj zainteresiranih vjernika koji primaju časopis Christus Rex i prate djelovanje Bratstva te vjerujemo da bi ono uz pomoć Božju moglo proširiti svoj apostolat i na istočni dio Hrvatske, u kojem se trenutno ne služi nijedna javna tradicionalna Misa. U Osijeku i jednoj drugoj slavonskoj župi je prije nekoliko godina jedan redovnički svećenik u samostanskoj crkvi često – ponajviše radnim danom, ali i blagdanima, služio javno tradicionalnu Misu. To je bilo prvi puta da se u Hrvatskoj od uvođenja novog obreda služila tradicionalna Misa javno i kroz duže razdoblje. Potom je postojao pokušaj da jedan isusovački svćenik započne redovito služiti tradicionalnu Misu u Osijeku, što je tadašnji ordinarij opstruirao, kao što to često bude slučaj.

Vjerujemo ipak da je vjera i pobožnost našeg puka i dalje živa te će više vjernika moći prepoznati vrijednost i blago tradicionalne Misne Žrtve. Svećeničko bratstvo će zato ubuduće nastojati pokrenuti svoj apostolat i u istočnoj Hrvatskoj. U tu svrhu će se služiti sveta Misa u Slavonskom Brodu (adresa: Falcon electronic, Vinogradska 2b) u petak, 18. studenog u 17 h. Dođimo zato i podržimo djelovanje Bratstva za ponovnu uspostavu vjekovnog rimskog obreda i spasenje duša!

Arhiva bloga

Glasnik: