Christus Rex

Nutarnje uređenje crkve sv. Tome Akvinskog u Grazu


U nedjelju, 18. rujna, održan je svečani blagoslov umjetnički oslikane i uređene crkve sv. Tome Akvinskog u Grazu. Crkvu je podiglo Svećeničko bratstvo sv. Pija X. 2009. godine u neoromaničkom stilu, a uz nju je izgrađen još župni stan i dvorana za predavanja i susrete. Ipak crkva dosad nije bila umjetnički oslikana i uređena.

Nakon dvogodišnjeg rada je renomirani umjetnik Hermenegild Peiker iz Augsburga dovršio nutarnje uređenje kuće Božje. Kao učenik Karla Manningera je ovaj 72-godišnjak rekonstruirao već puno izgubljenih umjetničkih djela. U slučaju crkve u Grazu čekala ga je posebna zadaća. Trebalo je u neoromaničkom stilu uresiti zidove glavnog broda. Izrađen je ciklus od osam dijelova o životu sv. Tome. U glavnoj apsidi prikazan je Krist sa sedam arkanđela, obje pokrajnje apside na sjevernoj i južnoj strani crkve pokazuju darove Duha Svetoga, odnosno sedam kreposti.

P. Stefan Frey, poglavar Distrikta, blagoslovio je freske i slike dotične nedjelje. U susljednoj svečanosti umjetnik je razložio nastanak monumentalnog djela. Troškovi umjetničkog uređenja crkve dosegli su oko 70 000 € te su financirani isključivo darovima vjernika crkve sv. Tome Akvinskog.

Izvor: fsspx.at

Arhiva bloga

Glasnik: