Christus Rex

Propovijedanje Križarskog Pokreta: Car Konrad III. i Sv. Bernard

Serijal
N
akon skupa u Vèzelayu [A.D. 1146.], Opat od Clairvauxa nastavi propovijedati Križarski pokret kroz čitavu Francusku i Europu. Ono što mnogi ne znaju je da su mnoga čudesa pratila njegovo propovijedanje, čineći da narod povjeruje da je Bog odobrio i posvetio njegovu misiju.

Kada stiže u Njemačku, carstvo je  bilo uzdrmano ratovima i nemirima među razjedinjenim knezovima. Konrad III. sazvao je sabor u Speyeru [Falačko Poranje]. Bernard propovijedâ ondje i pritisne Cara nekoliko puta da uzme znak Križa, ali Konrad odbije da položi zakletvu i pođe boriti se protiv nevjernikâ.

Jednog dana, na blagdan sv. Ivana, dok je propovjednik križarstva služio Misu ispred knezova i plemića okupljenih u Speyeru, neočekivano izjavi da se takav dan ne može slaviti bez propovijedi. Zatim je propovijedao te se na kraju propovijedi okrenu Caru, kome se nije više obratio kao monarhu, nego iskreno kao običnom čovjeku.

Podsjetio ga je na skori sud, kako će stajati pred sudištem Kristovim i čuti od Njega riječi, "O čovječe, što sam sve mogao učiniti za tebe, a da nisam učinio?" Zatim ga podsjeti na sva dobra koja je primio: carsku krunu, bogatstvo, dobre savjetnike, oštar um i snažno tijelo.

Konrad, toliko dirnut ovim riječima, prekine govornika, i sa suzama u očima povika: "Znam što dugujem Isusu Kristu i zaklinjem se ići gdjegod me On pozove".

Zatim se plemići i sav narod, vjerujući da su posvjedočili čudu, baciše na koljena i podaju hvalu Bogu za sve Njegove blagoslove.

Car bi odmah obilježen Križem i primi iz ruku Opata stijeg što ga je imao nositi vlastitim rukama u vojsci Gospodnjoj. Car je primio Križ zajedno sa svojim nećakom Fridrikom (kasnije car Barbarosa) te brojnim knezovima i velikodostojnicima.

Na blagdan Nevine dječice Car sazva križarski skup tijekom kojeg je sveti Opat gotovo božanskim riječima sokolio prisutne. Kada je završio, Car i knezovi pratili su Sveca kako ne bi bio zgnječen na smrt od toliko naroda.

U ovome trenutku doniješe mu nepokretno dijete dok je Car još bio prisutan. Bernard blagoslovi dijete, učini da ustane na svoje noge i naredi mu da ode. Tko bi mogao opisati radost prisutnih kada su vidjeli potpuno zdravo dijete odvedeno.

Okrenuvši se Caru sveti Opat reče: "Ovo se dogodilo za tvoje dobro tako da bi prepoznao da je Bog s tobom i da je zadovoljan tvojim pothvatom".

Car Konrad III. nosi sv. Bernarda

Tokom cijeloga dana neprestano se u Speyeru mogla čuti zvonjava zvona i radost ljudi koji su govorili o novim čudesima.

Njegovo propovijedanje proizvelo je tako izvanredan učinak da je opustilo gradove i zemlju poradi muževa što su podigli oružje i otišli vojevati protiv nevjernikâ. Papi Eugenu Bernard je mogao izvijestiti:

"Vi ste naredili, a ja sam poslušao i Vaš autoritet učinio je moju poslušnost plodonosnom. Propovijedao sam križarsku vojnu, a broj sudionika raste bez mjere. Gradovi i dvorci postali su prazni. Već sada ostao je jedan muž na sedam žena. Svugdje se mogu pronaći udovice i siročad čiji su muževi i roditelji još živi."

Ljubezni susret Ljudevita VII. i Konrada III., vladarâ sestrinskih nacija

Prilagođeno prema: Hugo H. Hoever. Saint Bernard, The Oracle of the 12th Century,
New York, Catholic Book Publishing Co., 1952., str. 55, 62-67.

Arhiva bloga

Glasnik: