Christus Rex

Marija upriličuje čovjeka za Presveto Trojstvo

B
og je stvorio čovjeka za Boga.
Ljudi, međutim, žive za sve osim za Boga. Ljude zanimaju pristupačna dobra. Duhovna i uzvišena dobra jedva da su zanimljiva.

I premda Bog to zna, On ipak određuje čovjeka za ono što je najbolje - sudjelovanje u božanskomu životu Presvetoga Trojstva. I unatoč beskonačnoj udaljenosti između čovjeka i Boga, Bog je odlučio da tu udaljenost premosti izvedivim koracima. A prvi korak bila je Marija.

Prvo očitovanje Presvetoga Trojstva u Novom Zavjetu bilo je navještenje arkanđela Gabrijela Mariji. Sveti Gabrijel spominje Duha Svetoga, Oca i Sina u Njihovim posebnim odnosima prema Mariji: „Duh Sveti doći će na tebe, i sila Svevišnjega osjenit će te. Zato će se i Sveto, što će se roditi od tebe, zvati Sin Božji.“ (Lk 1, 35). Kad je Marija izgovorila svoj fiat („neka mi bude”), te su se riječi ispunile doslovno i Duh Sveti ušao je u nju da izvrši Otajstvo Utjelovljenja, Otac ju je natkrilio kao svoju posebnu kćer nadgledajući to Otajstvo u njoj, dok je druga osoba postala u pravom smislu Njezin Sin.

Tako je Marija, duhovna planina ljudskoga roda, srela ljubaznu snagu triju božanskih osoba ponovo spajajući Nebo i zemlju. Od svake božanske Osobe dobila je posebnu milost za čitav ljudski rod i svakoj božanskoj osobi platila je posebnom službom.

Preko Marije, taj neopisivi život Presvetoga Trojstva postaje dostupan ljudima na zemlji. Doista se moramo popeti na goru svetosti da bismo došli do božanstva. Isto tako, moramo se izvući iz jame grijeha i loših navika. U oba slučaja moramo započeti pogledom prema gore.

Sad, ako čovjek prostrt na zemlji pogleda gore, ne dobiva pravi smjer, nebo je prostrano. Presveto Trojstvo je uzvišeno poput prostranstva neba. Potrebna mu je precizna referentna točka prije nego što može precizno krenuti prema svojem cilju. Stoga on gleda na Mariju, od koje je Krist zadobio svoje čovještvo. On gleda prema Njoj jer mu Ona pokazuje kako živjeti s Bogom Sinom, kako ga spoznati, kako ga ljubiti i kako ga slijediti do brda Kalvarije. On gleda prema Njoj jer ju je Bog Otac odabrao za najuzvišeniju službu koju mu ikoje stvorenje ikad može ponuditi. On gleda prema Njoj jer je Ona remek djelo Duha Svetoga i Njezin je život simfonija savršene poslušnosti svakoga Njegovoga nadahnuća.

U Mariji imamo jednostavan primjer kako živjeti u trajnom i raznovrsnom odnosu prema tri božanske Osobe. U Njoj prepoznajemo svoje božansko sinovstvo i kako nasljedovati Krista u ljubavi prema Njoj kao našoj duhovnoj Majci i činiti sve za nju u čast našega nevidljivoga Oca koji nadzire čitav svemir. U Njoj učimo kako biti poslušni prema nadahnućima Duha Svetoga i prihvaćati savjete od Njega, a ne naših previše-ljudskih i nečistih misli i želja. Obnovimo stoga svoju marijansku pobožnost misleći na Nju kao na posebnu vezu i obrazac za sve ljude da živimo u Otajstvu Presvetoga Trojstva. Ave Maria!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: