Christus Rex

Genocid nad kršćanima u Nigeriji


N
ad kršćanima se u Nigeriji provodi pravi genocid.Tako Međunarodno društvo za građanske slobode i vladavinu prava izvještava da su u posljednjih šest mjeseci radikalni muslimani ubili više od 3462 nigerijska kršćana.

Znakovit je i sve veći broj crkava kojima su muslimanske skupine prijetile, koje su one uništile i spalile, a procjenjuje se da ih je od početka godine bilo 300. Time je utemeljen genocid nad kršćanima, unatoč nigerijskim medijima koji identificiraju muslimane kao žrtve islamofobije i napada diljem Zapada.

Objavljene brojke su alarmantne, jer je u prvoj polovici 2021. bilo gotovo isto toliko ubojstava kao i cijele 2020. godine, tijekom kojih je 3530 kršćana ubijeno u Nigeriji od strane islama, takozvane „religije mira“.

Najviša zabilježena brojka od 2010. godine, kada je 2014. ubijeno 5000 kršćana u napadima Boko Harama i drugih džihadističkih skupina, ove bi godine nažalost mogla biti premašena.

Vlasti prikrivaju progon

Gotovo pola Nigerijaca su kršćani: 95,4 milijuna ljudi od 206,2 milijuna stanovnika.

Uočljiva je razlika u postupanju prema stanovnicima ovisno o području gdje žive. Na jugu kršćani uživaju slobodu bogoslužja, dok na sjeveru, gdje se primjenjuje šerijat, kršćani trpe ozbiljne progone i smatraju se građanima drugoga reda.

Naočigled ovome nasilju, vlada minimizira djela progona i barbarske čine. Oni ne kategoriziraju ove činove kao progon kršćana u Nigeriji, već kao „sukobe između stočara i poljoprivrednika, a ne kao sukob motiviran vjerskim terorizmom“.

Nigerijska vlada otvoreno je uključena u protukršćansku politiku koja je rezultirala bezbrojnim ubojstvima i uništavanjem kršćanskih zajednica diljem zemlje.

Ta se politika kosi s nigerijskim ustavom koji propisuje jednak tretman bez obzira na etničku i vjersku pripadnost njenih građana. Islamizacija nigerijskog teritorija usvajanjem šerijatskog zakona u 12 sjevernih država ne pomaže situaciji i potiče ovaj porast nasilja.

Izraz „islam“ ili „islamski“ prisutan je dvadeset osam puta u ustavu zemlje, upućujući na različita prava koja daje šerijat. Nasuprot tome, riječ „kršćanin“ se ne spominje nijednom. Čini se da takvo stanje ima odjeka u poricanju prava kršćana od strane nigerijske vlade.

Ova situacija je u suprotnosti s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima koji je Nigerija potpisala 29. srpnja 1993. Članak 27. kaže da „u državama u kojima postoje etničke, vjerske ili jezične manjine, pripadnici tih manjina neće biti lišeni prava da zajedno s ostalim članovima svoje skupine imaju vlastiti kulturni život, da ispovijedaju i prakticiraju svoju vjeru.“

Međutim, kršćanski vjeronauk u nekim sjevernim pokrajinama više nije dopušten. Nasuprot tome, učitelji islamskog vjeronauka zaposleni su u državi i plaćaju se iz javnih sredstava, što je također u suprotnosti i s Paktom i s ustavom Nigerije.

Ta se javna sredstva koriste i za izgradnju džamija, dok se kršćani sa svoje strane suočavaju s opetovanim odbijanjem zahtjeva za kupnju zemljišta na kojem bi mogli graditi crkve. 

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: