Christus Rex

2022.: Dobra godina, loša godina


G
ledajući ljudski, teško je zamisliti da će nadolazeća nova godina biti dobra godina.
Većina zemalja usvaja zakone kojima se institucije sve više sekulariziraju i proširuje se dostupnost pobačaja, medicinski potpomognute oplodnje, surogat majčinstva i eutanazije.

Možemo li, suočeni s takvom dekadencijom, jedni drugima poželjeti svetu 2022. godinu? Možemo, ako nadolazeću godinu – unatoč brojnim poteškoćama – shvatimo kao priliku da učvrstimo svoju vjeru: bila godina dobra ili loša – Bog je tu! Kakve nas god kušnje obuzimaju, Bog je prisutan!

Ovo nije blažena autosugestija ili pokušaj umirujućeg samouvjeravanja naspram uznemirujućih dokaza. To je čin vjere, kako kaže kartuzijanski redovnik: „Budućnost nije naša. Život nije ono što mi od njega napravimo; samo Bog usmjerava njegov tijek.

Sve što možemo učiniti je s ufanjem prihvatiti ovo poimanje ispunjeno ljubavlju. Nemojmo se previše obazirati na ono ljudsko, niti na stvari, niti na događaje. Takvo poimanje je često obeshrabrujuće. Zagledajmo se u Onoga koji suvereno upravlja svim tim zbivanjima i čini da istovremeno opstoje u vječnom planu ljubavi.

Proniknimo sve dublje i dublje u ova shvaćanja naše vjere, jer su jedina razumna i ispravna. Upravo su to Božja gledišta. U svemu što čini ili dopušta, On gleda i želi jedino Svoju ljubav. Činimo i mi poput Njega.

Očito je da su okolnosti zabrinjavajuće. Svijet je pun zla i mržnje. Kako onda možemo vidjeti ljubav u takvim oprečnim pojavama? Mi to ne vidimo; mi vjerujemo. Vjerovati znači gledati u Božjem svjetlu; osloniti se na Njega, koji nam govori: 'Vaše tjelesne oči i vaš razum vide zlo. Ali ti su pogledi površni. Temelj svega je ljubav.'

Vidimo da vjera zahtijeva vrlo tešku žrtvu; ali također vidimo da nam daje sigurnost i mir koji se može nazvati vječnim, budući da se temelji na samoj Božjoj riječi. Posjedujemo duboko otajstvo kršćanskog mira usred najgorih događaja. Događaji su prolazni; riječ Božja je vječna.“ (dom Augustin Guillerand, Kartuzijanska tišina).

I drugdje ovaj pobožnik naglašava: „Nema lijeka za naša vremenita zla osim u Božjoj vječnoj ljubavi prema nama. Sve naše tuge proizlaze iz toga što tražimo radost i dobra koja su preuska i prekratka za uzvišenost naših srdaca.“ (Kartuzijanski glas)

Doista, uzevši to u obzir, bila godina dobra ili loša, Bog će biti ovdje! Bog će biti prisutan svaki dan 2022. godine.

p. Alain Lorans

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: