Christus Rex

Kina: mrežna borba protiv religija se pojačava


K
ineski poglavar države je u svojoj ponovno potvrđenoj želji da „sinicizira“ religije, odnosno da ih prisili da integriraju kineska obilježja u svoja uvjerenja i praksu, odlučio uspostaviti „digitalnu propusnicu“ za distributere vjerskih sadržaja.
Budući da je Kineska komunistička partija (KKP) prošlog studenog odlučila ostaviti otvoren put Xi Jinpingu koji će moći zadržati svoje mjesto predsjednika na 20. kongresu zakazanom za 2022., pa čak i nakon toga, crveni zmaj osjeća kako mu rastu krila, čak i na internetu.

Od sada će svi vjerski sadržaji koji se u Srednje Kraljevstvo učitavaju iz inozemstva biti sustavno cenzurirani. Ova mjera stupa na snagu 1. ožujka 2022.

„Stranim organizacijama ili osobama i organizacijama koje su stvorili stranci nije dopušteno upravljati mrežnim servisom vjerskih vijesti u Kini“, izvijestila je 21. prosinca novinska stranica Global Times u vlasništvu KKP-a.

U Kini mrežni vjerski sadržaj iz inozemstva „potiče subverziju državne moći, krši načelo neovisnosti i samoupravljanja i tjera maloljetnike da vjeruju u religiju“, precizira Global Times: siniziranje religija, posebno katoličke, i dalje je stvarnost u Kini.

Dakle, u ime „načela demokratske kontrole religija“ na koje je u prosincu 2021. podsjetio gradonačelnik Pekinga, Božić se smatra „zapadnom prijetnjom“ za kinesku kulturu, a prijenos Mise iz crkve svetog Petra u Rimu postaje napad na sigurnost države.

Zbog toga su vlasti u okrugu Rongan (pokrajina Guangxi) zabranile proslavu Božića 25. prosinca 2021. u mjesnim školama. Razlog? Kao „zapadni praznik“, Božić je prijetnja kineskoj nacionalnoj kulturi.

Mjesni dužnosnici KKP-a doista su zabrinuti zbog „proliferacije posljednjih godina događaja povezanih s 'tihom noći'“, izraz koji se odnosi na božićnu ponoćku.

Također, učitelji su pozvani da rade na održavanju kineske tradicije, dok se svi građani ohrabruju da proslave Božića prijave policiji.

Ali to nije sve. Svaki pojedinac ili kineska organizacija koja želi širiti vjerski sadržaj na internetu sada će morati biti za to unaprijed ovlaštena: drugim riječima, to je jednostavno pitanje uspostavljanja „digitalne propusnice“ za vjerske aktivnosti.

Prema komunističkim vlastima, ovom mjerom namjera je „jamčiti slobodu uvjerenja građana” protiv onih koji „koriste religiju za obavljanje aktivnosti na internetu koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost“.

Zabluda je to koja bi izmamila osmijeh da od ovih mjera prvi nisu stradali vjernici katolici, manjina u Kini – koja se s kraja 2015. procjenjuje na 10,5 milijuna, odnosno 0,77% stanovništva. 

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: