Christus Rex

Pismo ravnatelja MI br. 7


Dragi vitezovi Bezgrješne,

Radi se o staroj tradiciji – još iz Staroga zavjeta, ali kojoj su apostoli u sobi posljednje večere dali posebno značenje – tradiciji da se dolično pripremimo za važne milosne dane. Godišnjica koju ćemo zajedno slaviti ovoga kolovoza u Fatimi (neki barem duhovno ujedinjeni) može se bez pretjerivanja opisati kao jedinstvena i veličanstvena: 100 godina Fatime i MI (Vojske Bezgrješne)!

Gospa je 19. kolovoza 1917. iznenadila  djecu pastire (a preko njih i nas) s najosobnijim od šest ukazanja na mjestu po imenu Valinhos, daleko od uobičajenog mjesta ukazanja – mjesta koje je danas simbol mira i promišljanja, kao suprotnost užurbanom glavnom svetištu. Tamo je govorila djeci sa žalosnim izrazom lica:

“Molite, puno molite i činite žrtve za grješnike; jer mnoge duše dolaze u pakao budući da za njih nitko ne prikazuje žrtve i nitko ne moli.“
Je li slučajnost da nam je točno sto godina od tog dana dopušteno da se okupimo na tom istom mjestu?

Dopustite mi da kao pripravu na hodočašće citiram nekoliko misli iz prvog dijela moje knjige o Fatimi:

,,Molite – molite – vrlo mnogo!“ To ponavljanje istih riječi također je jedinstveno za Fatimu. Možemo razabrati tri elementa u tom vapaju ljubavi.

Prvi: Gospa svojim žalosnim očima prodirući u naše oči i naše duše šapuće našem srcu: „Moje voljeno dijete, preklinjem te, moli! Bez molitve nećeš spasiti svoju dušu, bez molitve ne možeš biti sjedinjen s Bogom i ne možeš primiti Njegove milosti!“ 

Drugi: Gospa udvostručuje svoj zahtjev: „Molite, molite! Ti ne moliš dovoljno, dijete moje! Preklinjem te, udvostruči svoje molitve, ne toliko u kolikoći koliko u kakvoći. Nauči dobro moliti, svim srcem svojim! Potrudi se kada moliš biti potpuno posvećen svojoj molitvi. I učini sve to za slavu moga Sina, za moju čast i spasenje duša! Jedna krunica izmoljena s puno truda i želje ugodit će mi više nego stotinu njih koje su izmoljene nemarno i površno.“

Treći: Gospa inzistira: „Molite, puno molite! Znate da moj Sin traži da „molite uvijek i da nikada ne posustanete“! Samo ako ste neprestano sjedinjeni s Bogom, može se milost neprestano ulijevati u vas i mogu vas darovi Duha Svetoga nadahnjivati. Ali znam da je neprestano sjedinjenje s Bogom posebna milost koja se dobiva nakon puno godina stalnoga truda. Međutim, jedini način kako se može postići taj cilj da „neprestano molimo i ne posustanemo“ je da umnožite svoje molitve, da ih često molite, da „puno molite“.

Najbolji način kako možemo odgovoriti tom Gospinom pozivu i duhu Valinhosa je da stremimo ovih nekoliko tjedana prije hodočašća za tišinom i duhom molitve. Što to konkretno znači? Da se stalno namjerno udaljujemo od galame ovoga svijeta, da nađemo „svoj Valinhos“ u svakodnevnom životu i da provedemo vrijeme u tišini s Bogom i Gospom. To vrijeme tišine pred Bogom postat će temelj i izvor ostatka našeg molitvenog života kroz dan.

Jedna provjerena metoda prakticiranja neposustajuće molitve – čak i usred raznih svakodnevnih poslova – je stalno ponavljanje određenih strelovitih molitava, poput molitve: „Isuse, Marijo, ja vas ljubim, spasite duše“. Ta molitva sadrži, uz ljubav prema Isusu i Mariji, i ljubav prema dušama te nam tako pomaže ispuniti dvostruku zapovijed ljubavi i da u njoj rastemo. Nadalje, ona posve odgovara duhu Fatime:

1.         ,,Tješite Boga”

Moleći iskreno: „Isuse, Marijo, ja vas ljubim“ mi tješimo „Boga, koji je tako žalostan“. Na taj se način sjedinjujemo sa svetim Franjom, koji  je u tome vidio cijelu svrhu svoga života. Upravo je u Valinhosu Gospa pokazala da je žalosna te nas tako podsjetila koliko ona i Bog žele našu utjehu usred grijeha naših dana.

2.         ,,Jadni grješnici”

To je drugi zahtjev iz Fatime kojemu se posebno posvetila sveta Jacinta. Potreba grješnika, kako joj je posebno otkriveno u viziji pakla, toliko ju je uznemirila da je ostatak svoga života mislila samo na njih, molila za njih i žrtvovala se za njih.

Susrećemo toliko mnogo duša svakoga dana, što je dobra prilika da za njih izmolimo jednu strelovitu molitvu „spasite duše“. Tako nas ta strelovita molitva  neprestano podsjeća u našem svakodnevnom životu na potrebe duša i našu misiju da molimo za njih.

Ako pokušamo sljedećih tjedana vjernije živjeti u tom duhu, sigurno ćemo pružiti Gospi veliko zadovoljstvo, a mi ćemo se dobro pripremiti da je susretnemo u Fatimi.

Također bih vas pozvao da zajedno molimo „devetnicu“ sljedeće molitve koju je sastavio irski redovnik posvećen tradiciji:

Pripravna molitva za hodočašće na godišnjicu Fatime

O Bezgrješna Djevice Marijo, Kraljice Svete Krunice, Ženo odijevena suncem, koja si posjetila Fatimu prije sto godina da bi sve ljude upoznala sa svojim majčinskim i Bezgrješnim Srcem, primi naš čin potpune posvete. Primi nas u sigurno utočište svoga Bezgrješnog Srca kao u korablju spasenja koju je za nas i za svu Tvoju djecu Katoličke Crkve s istoka i zapada pripremio Duh Sveti. Neka svaki od nas pronađe u tvom Bezgrješnom Srcu ove godine svetište neprestane molitve, svetohranište bliskosti s Presvetim Trojstvom, bolnicu za iscjeljenje svake slabosti, luku mira usred konfuzije koja prijeti čak i najhrabrijim i najvjernijim dušama. Nadahni nas da uzmemo krunicu koju ti tako voliš i učini ju ove godine neprestanom molitvom naših srdaca i izrazom naše želje da živimo i umremo posvećeni tvom Bezgrješnom Srcu. Usmjeri naša srca prema Janjetu koji, jednom žrtvovan na oltaru Križa, i dalje prinosi sebe za nas s oltara Crkve i iz svetohraništa gdje prebiva skriven, nečujan i tako često napušten. Neka ova godina za nas bude velika i moćna manifestacija tvojeg suosjećanja za jadne grješnike i početak pobjede tvojeg Bezgrješnog Srca u Crkvi od izlazećeg sunca do njegova zalaza, uistinu po cijeloj zemlji. Svladavajući svaki otpor, bilo od đavla ili od ljudi, otkrij svim dušama vatru ljubavi koja gori u tvom majčinskom Srcu i slavu Oca koja sjaji na licu Njegova Krista Isusa, blagoslovljenog ploda utrobe tvoje. O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo!

p. Karl Stehlin


Izvor: https://militia-immaculatae.info/en/fr-directors-letter-no-7/

Arhiva bloga

Glasnik: