Christus Rex

Nizozemska: Bratstvo ponovno posvetilo crkvu sv. Willibrorda u Utrechtu za katoličko bogoslužje


12. studenoga 2017., dan nakon blagdana sv. Martina, zaštitnika Biskupije Utrecht, je biskup Fellay, Generalni poglavar Svećeničkoga bratstva sv. Pija X., ponovno posvetio crkvu sv. Willibrorda (izvršio nad njom obred pomirenja). Crkva se nalazi u povijesnome centru Utrechta, a na obredu je bilo prisutno 600 vjernika iz Nizozemske, Belgije, Luksemburga i Njemačke. Cijeli obred je započeo obredom pomirenja koji propisuje Rimski obrednik za ponovnu posvetu svete građevine za katoličko bogoslužje nakon što je bila u uporabi za svjetovne namjene. Biskup je najprije blagoslovio ,,gregorijansku vodu” – mješavinu vode, vina, soli i pepela – i potom poškropio unutarnje zidove i tlo u obliku križa kako bi se crkva očistila od svojih profanih obeščašćenja.U svojoj propovijedi je biskup Fellay podsjetio vjernike da je umjetnička ljepota ovoga mjesta bogoslužja odraz božanske ljepote, čija je slika također kršćanska duša. Naglasio je da je sveta građevina sada vraćena tradicionalnoj liturgiji za koju je bila građena i koja ,,nikada nije bila ukinuta”, kao što je proglasio papa emeritus Benedikt XVI. u svome motupropriju Summorum Pontificum od 7. srpnja 2007., iako su neki članovi hijerarhije bili tvrdili suprotno. Obred se nastavio pontifikalnom Misom s postolja. Ministriranje su predvodili bogoslovi iz Zaitzkofena, a obred su uzveličali veličanstveni zvuci raskošnih orgulja i barokni napjevi koji su izvedeni izvrsno i profesionalno.


Nakon ručka na kojemu je ostala većina vjernika, dan se približio kraju euharistijskim klanjanjem i molitvom Krunice u ovoj sjajnoj crkvi koja je odsada namijenjena isključivo za pravo bogoštovlje jednoga pravoga Gospodina i Gospodara svemira.


Crkva je bila izgrađena u 1870-ima kada je u Nizozemskoj ponovno uspostavljena katolička hijerarhija. Smještena u povijesnome centru Utrechta, ona je skriveno blago grada i jedna od najljepših neogotičkih crkava u zemlji. Bratstvo sv. Pija X. je bilo u mogućnosti kupiti ovaj monumentalni biser.


Bogato ukrašeno i savršeno očuvano nakon sjajne restauracije interijera, ovo zdanje nudi jedinstveni primjer duha srednjovjekovne umjetnosti od prije kalvinističkog ikonoklazma. Monumentalne orgulje koje je izgradio Michaël Maarschalkerweerd su jedna od glavnih atrakcija građevine.


Nakon pošasti Drugoga vatikanskoga sabora, ovaj je biser umalo bio uništen. Spašen je zahvaljujući ustrajnosti vlč. Winanda Kottea te je klasificiran kao povijesni spomenik i odabran kao dio projekta za očuvanje europske arhitektonske baštine.


Ponovnom uspostavom istinskoga bogoslužja u arhitektonskome biseru posvećenome sv. Willibrordu (657.-739.), prvome biskupu Utrechta, apostolu Frizije i Nizozemske, gdje se njegov blagdan slavi 7. studenoga, Bratstvo nudi konkretnu ilustraciju papinskoga gesla svoga svetoga zaštitnika: omnia instaurare in Christo.

Izvor: fsspx.News


Arhiva bloga

Časopis: