Christus Rex

Oblate Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.



Želeći napustiti život u svijetu da bi živjele u duhu Bratstva i pomagale njegovu radu, sestre oblate Svečenićkoga bratstva svetog Pija X. posvećuju se u suradnji s FSSPX-om svjesne da je sveta Misna Žrtva neiscrpan izvor za njihov duhovni i redovnički život.

Za svoj uzor imaju Djevicu Mariju, majku Vječnoga Svećenika. Poput nje, one prikazuju svoj svakodnevni život da bi pomogle u otkupljenju duša, posebno posvećenju svećenika. One rado sudjeluju u žrtvi našega Gospodina, slijedeći primjer naše Žalosne Gospe koja je stajala podno križa. Kao članice družbe zajedničkoga života bez zavjeta, one daju obećanja.

Ime "oblate"

Naziv "oblate" potječe od latinske riječi "oblata", koja dolazi od glagola "offerre", koji znači darovati ili žrtvovati i izražava cijeli poziv oblate.

Doista, to je mnogo više od imena jedne od mnogih vjerskih zajednica, to zvanje oblata poziv je na potpuno darivanje sebe same.

Svaka novakinja to mora razumjeti kada se na dan svojih obećanja, klečeći ispred otvorenog svetohraništa, sjedinjena sa Žalosnom Gospom, predaje kao žrtva Bogu zajedno s božanskom Žrtvom:

"Predajem Ti sebe, svoj život, sve što imam i sve što jesam, na Tvoju veću slavu, o moj Bože, za spasenje svoje duše, za spasenje svih duša, a posebno za posvećenje svećenika i budućih svećenika." (Formula obećanja)

Jedna od četiriju obitelji FSSPX-a

Odgovarajući u svom "Pismu prijateljima i dobročiniteljima" br. 5 iz 1973. na postavljeno mu pitanje "Ima li Bratstvo više obitelji", nadbiskup Lefebvre je odgovorio sljedeće:

"Ono se sastoji od svećenika i budućih svećenika, časne braće, sestara oblata, a nadamo se uskoro i od časnih sestara - redovnica Bratstva… Konačno, nastojat ćemo da uz Božju pomoć i laici koji žive u svijetu postanu dionici duhovnih blaga Bratstva."

Godine 1980. formiranjem Trećega reda Bratstva sv. Pija X. nadbiskup je vidio dovršenje planiranoga rada na formiranju četiriju obitelji Bratstva.

Apostolat

Iz odredbi statuta vidljivo je da nemaju drugog cilja doli posvetiti se djelovanju FSSPX-a, svaka sukladno svojim talentima. Apostolat oblata može biti raznolik, kao što su i poslovi sami po sebi raznoliki.

Na kraju svoga novicijata, nova oblata može biti poslana u priorat, u školu ili na bogosloviju.

Ondje, unutar okvira različitih vrsta života, na vrlo ponizan i ponekad drugima nevidljiv način, one izvršavaju različite vrste zadaća, ovisno o svojim sposobnostima: kućanske poslove, šivanje, uredske poslove i poslove tajnice, poučavanje (kateheze), nastavnice u osnovnim i srednjim školama, kao medicinske sestre… itd. Gdje god bile poslane, sestre oblate nikada ne zaboravljaju da su darovale svoj život za služenje.

Gdje obavljaju svoj apostolat?

Sestre oblate mogu biti pozvane provoditi svoj apostolat u bilo kojem mjestu u kojem djeluje Bratstvo.

U 2014. godini 78 oblata služilo je u deset različitih zemalja svijeta, ponajviše u Južnoj Africi, Njemačkoj, Engleskoj, Kanadi, Francuskoj, Keniji, Meksiku i na Filipinima.

Kako se postaje oblatom?

Da bi se pristupilo oblatama nužno je uputiti molbu Generalnome poglavaru FSSPX-a. Preporučljivo je priložiti suglasnost poglavara distrikta na temelju preporuke svećenika.

Kontakt Generalne kuće:

Noviciat Sainte Thérèse

1922 Salvan (VS)
Schweiz
T: +41 27 761-2128

Arhiva bloga

Glasnik: