Christus Rex

Kina: socijalistička prekvalifikacija katoličkoga klera


Biskup Zhan Silu (lijevo) – izopćeni, raskolnički biskup, kojega je Papa primio u Crkvu


Novi razvoj u sinizaciji katoličke religije, koji je izričito želio predsjednik Xi Jinping, dogodio se tijekom mjeseca srpnja 2019. godine, s organiziranim predavanjima za prekvalifikaciju klera kojima se izgleda htjelo provesti odredbu da se slijedi „put koji odgovara socijalističkom društvu.

Biskupija Mindong, smještena na kineskoj obali u provinciji Fujian, jedan je od najstarijih crkvenih područja u Kini. Zbog toga ju je Peking odabrao kao pilot projekt biskupije za provedbu tajnoga sporazuma postignutog između Kine i Svete Stolice 22. rujna 2018. godine.

Biskup Zhan Silu – izopćeni, raskolnički biskup, kojega je Papa primio u Crkvu – zauzeo je mjesto biskupa Guo Xijina – člana podzemne Crkve i do sada zakonitoga ordinarija te biskupije – koji je pristao da bude degradiran u pomoćnog biskupa na zahtjev rimskoga prvosvećenika.

Međutim, biskupa Gua u ovom trenutku vlada ne priznaje jer Peking zahtijeva da potpiše čin suglasnosti koji prelat smatra neprihvatljivim. Štoviše, neki svećenici biskupije Mindong također su odbili potpisati ovaj dokument.

Tečaj prekvalifikacije i sinizacija katoličanstva

Unatoč tome, neki svećenici i redovnici su ga prihvatili. Za njih je Komunistička partija Kine organizirala od 21. do 27. srpnja 2019. u Pekingu tečaj prekvalifikacije u kojemu su partijski službenici svećenicima objašnjavali pastoralnu orijentaciju koju od sada trebaju usvojiti: „biti vođeni temeljnim vrijednostima socijalizma i ,,aktivno sudjelovati u razvoju neovisne, autonomne i demokratske Crkve.

Na kraju tečaja novi zakoniti biskup Mindonga obratio se svim svojim svećenicima i redovnicima riječima koje ne ostavljaju puno sumnje u želju Pekinga za normalizacijom Katoličke crkve: ,,Mi ćemo ispuniti svoje dužnosti u skladu s naukom Evanđelja, utvrđujući naše uzajamno povjerenje… produbljujući sadržaj katoličkog nauka radi promicanja društvenoga sklada… provesti sinizaciju religije: stoga ćemo i dalje slijediti put u skladu sa socijalističkim društvom. Konačno, moramo pridonijeti stvaranju nove stvarnosti u biskupiji Mindong i u fujianskoj katoličkoj crkvi.

Uznemirujuća izjava, koja utvrđuje poziciju kardinala Josepha Zena, bivšega biskupa Hong Konga, lucidnog kritičara – od početka – sporazuma između Kine i Svete Stolice. Doista, prelat je 29. siječnja 2018. upozorio: ,,Je li moguće imati išta 'zajedničko' s totalitarnim režimom? Možemo li zamisliti sporazum između sv. Josipa i kralja Heroda?.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: