Christus Rex

Christus Rex na slovenskom jeziku


Austrijski distrikt Svećeničkoga bratstva sv. Pija X. obuhvaća u pravilu zemlje koje su pripadale nekadašnjoj Habsburškoj monarhiji – Austriju, Češku, Mađarsku, Hrvatsku. Mogli bismo primijetiti da među tim zemljama nedostaje Slovenija, gdje sâmo Bratstvo dosada doista nije službeno djelovalo. Iako je tradicionalni apostolat u Sloveniji aktivan već više godina jer u blizini Ljubljane (Zaklanec) djeluje svećenik-prijatelj Bratstva, p. Vidko Podržaj, koji vodi tradicionalnu Kapelu Gospe od Dobroga Uspjeha, Svećeničko bratstvo dosada nije imalo prilike, mogućnosti ili potrebe da pokrene svoj apostolat u ovoj nama susjednoj zemlji.

Nedavno se ipak ta mogućnost i potreba otvorila, jer je uspostavljen kontakt sa skupinom vjernika koji su se bili redovno okupljali na molitvu u jednoj privatnoj vjerničkoj kapeli u Mariboru. Oni su izrazili želju da prisustvuju tradicionalnoj latinskoj Misi, a Svećeničko bratstvo je u skladu sa svojim poslanjem tome spremno izišlo ususret. Kapela se primjereno preuredila za tradicionalnu sv. Misu koja je po prvi puta održana na blagdan sv. Ane, 26. srpnja. Sv. Misu je služio p. Marko Tilošanec, a obredu su prisustvovala još dvojica slovenskih svećenika uz veći broj vjernika. Vjerujemo da će se u budućnosti u ovoj novoj tradicionalnoj kapeli uspostaviti češći i redoviti apostolat koji bi trebali voditi svećenici Bratstva iz Hrvatske i Austrije.


U skladu s ovim novim apostolatom koji je pokrenut javila se i potreba stvaranja prikladnih informacijskih izvora. Tako je upravo pokrenut blog Christus Rex na slovenskom jeziku koji možete posjetiti na sljedećoj adresi:


Vizualni koncept bloga je napravljen po uzoru na hrvatski, dok će sadržajno donositi vlastite materijale na slovenskom jeziku. Uz to je već prije pokrenuta i slovenska varijanta časopisa Christus Rex jer je posljednji, 20. broj, dobio svoj prijevod i izdanje na slovenskom jeziku.

Preporučamo ovu nakanu u vaše molitve da bi se Tradicija što više proširila po nama susjednoj zemlji Sloveniji te tako djelotvorno pridonijelo obnovi Crkve i spasenju duša!

Arhiva bloga

Glasnik: