Christus Rex

Uskoro treba biti objavljena panamazonska postsinodalna pobudnica


I
nternetom već kruži pismo kardinala Claudija Hummesa od 13. siječnja 2020. upućeno svim kardinalima i biskupima.
Pismo koje nije bilo namijenjeno objavi otkrio je nepoznati izvor.

Kardinal Hummes (85) bio je generalni izvjestitelj Sinode o Amazoniji i predsjedao je REPAM-om (Panamazonska crkvena mreža). U pismu pridržanom za biskupe ordinarije širom svijeta koje je brzo procurilo na internet, kardinal najavljuje nadolazeću objavu postsinodalne pobudnice pape Franje. Ova pobudnica predstavlja, objašnjava on: ,,nove putove za Crkvu i za integralnu ekologiju razvijenu pod vodstvom Duha Svetoga za vrijeme Sinode o Amazoniji”. Rekao je da se ,,papa Franjo nada da će je objaviti do kraja ovoga mjeseca ili početkom veljače”.

Najavio je i da će tekst biti unaprijed poslan primateljima ovoga pisma i pod zabranom objavljivanja, kako bi ga mogli predstaviti novinarima i komentirati. Da bi se to učinilo, potrebna je određena priprema. Za čitanje se preporuča nekoliko tekstova: to su ponajprije tekstovi Sinode i bitna enciklika Laudato si. Kardinal Hummes koji je franjevac, ali mogao je biti isusovac, smatra korisnim dodati: „Svrha nije stvarati publicitet ili privlačiti pažnju. Umjesto toga, važno je podržati vas ordinarije u zajedništvu s papom Franjom u pripremi da primite pobudnicu i proslijedite je narodu Božjem povjerenom vašoj vlasti”.

Ono što slijedi izgleda ipak kao 'medijski plan': ,,Isto tako, može se učiniti zgodnim da započnete planiranje tiskovnog priopćenja ili konferencije za novinare ili drugog događaja što je prije moguće nakon objave pobudnice. Na primjer, možda će vam se učiniti prigodnim da pobudnicu predstavite sami zajedno s domorodačkim predstavnikom, ako je on relevantan u Vašem području, iskusnim pastoralnim vođom (zaređenom osobom ili redovnikom, laikom ili laikinjom), stručnjakom za klimu ili ekologiju i mladima uključenima u pastoral mladih”.

Traži se najveća diskrecija: ,,Molimo vas da ovo pismo držite povjerljivim i dijelite ga samo s onima koji su izravno uključeni u biskupijsku pripremu za objavu pobudnice, a ne s drugima ili s medijima”.

Što je s komunikacijskim planom?

Sasvim je razumljivo da se objava papinskoga teksta mora unaprijed pripremiti i da dokument mogu primiti biskupi kako bi ga mogli predstaviti svojoj biskupiji. Međutim, pismo kardinala Hummesa, čiju bi autentičnost bilo teško dovesti u pitanje, pobuđuje mnoga pitanja.

Treba li biskupu u ovom pogledu pomoć da predoči tekst rimskoga prvosvećenika? Ne znači li to da ga se tretira kao dijete kojemu se sve mora objasniti? Ili je sadržaj poput tablete koju je teško progutati pa treba prvo „pacijenta“ upozoriti kako bi se pripremio za predvidivu reakciju „Božjega naroda“?

Mora li biskup odsad pozivati „stručnjaka za zaštitu okoliša“ da predstavi papinski tekst? Takvi bi se dokumenti obično trebali baviti Božjom slavom, spasenjem duša, nebom i milošću... barem bi se to trebalo podrazumijevati.

Biskupu koji je jedini pravi pastir u biskupiji mora pomoći i ,,iskusni pastoralni vođa“! To više nije infantilizacija, već degradacija njegovoga poslanja pomućenoga demokratizmom koji se prekriva nazivom sinodalnosti.

Što se tiče ,,domorodačkoga predstavnika“, njega se nesumnjivo spominje da bi se stvorio dojam kod vjernika i pružila koja egzotična fotografija za medije. Nažalost, nije određeno u kojoj bi se odjeći trebao pojaviti.

Ovaj ,,izlazak s najjačim adutima“ ne izgleda dobrim. To najavljuje istu ,,pastoralnu skrb s vratima za mačke“ kao i ona koja je provedena nakon Sinode o obitelji: teorijski podsjetnik na tradicionalni nauk i disciplinu, začinjen jednom ili dvjema razornim crtama u ime pastoralne skrbi.

Kardinal Hummes svoje pismo zaključuje tražeći molitve za papu Franju i sve biskupe ,,oko objave pobudnice i priprave Božjega naroda u Amazoniji i širom svijeta da bi je primili“.

Dakako, nikad nije prekasno moliti i tražiti od Boga da zaštiti svoju Crkvu.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: