Christus Rex

Zašto je nužno poznavati Mariju?


S
mrtni čovjek je bez riječi pred bezbrojnim čudesima i otajstvima koja imaju svoje porijeklo u Gospi.
Ona stoji sama u svome savršenstvu i moći kao Božje remek-djelo.
Crkva hvali Njezine povlastice i želi da Je častimo više od svih anđela i svetaca (hiperdulija). Njezina je uloga u Kristovom djelu otkupljenja jedinstvena: Ona u njoj sudjeluje kao nova Eva i Suotkupiteljica; Ona plodove otkupljenja primjenjuje na svu svoju djecu kao Posrednica svih milosti. Stoga nam je Ona dana od Boga kao snaga preko koje se čovjek prije svega obraća, a zatim i kao put kojim dolazi do Krista. Ona je Božji kalup u koji smo uliveni kao “materijal” da bi Bog po Njoj bio oblikovan u nama. Dugujemo Njoj sve milosti koje smo osobno primili.

Ona je i veliki znak na nebu, koji vodi kršćansku vojsku u borbi protiv sotone. Ona pobjeđuje u svim Božjim bitkama. Zaista, osobito u posljednjim vremenima, Ona je tu kao posljednje sredstvo spasenja koje Bog daje svijetu. Ona otkriva sebe, neposredno kroz svoja ukazanja, neizravno pomoću oruđa koja je Ona odabrala kako bi dokazala svoju nezamislivu moć u trenutku najstrašnijih napada neprijatelja duša. Njezino Srce postaje konačno utočište za progonjenu i potlačenu Božju djecu, koja nastoje vjerno stajati ispod Kristova križa.

Zapanjujuće je razmatrati o tome koliko je uistinu veliku i neograničenu moć Bog htio dati pukom stvorenju. I sve se jasnije postavlja pitanje: "Tko si Ti da ćeš, između svih ljudi, na kraju vijekova,  pobijediti? Tko si ti, koja nas nosiš kao naša Majka, hraniš nas, odgajaš i vodiš i napokon nam obećavaš pobjedu? Ti možeš prenijeti svoju bezgrešnu narav nama grešnicima, ali zar ta moć ne prelazi sve mogućnosti stvorenja? Doista, čovjek bi mogao gotovo zabrinuto reći: Zar ne prelazimo granice između Boga i stvorenja i pravimo Te nekakvim Bogom, kao što nas protestantizam optužuje?"

Nauk Crkve daje nam jasan odgovor na ovo pitanje: Marija je tako velika jer je odabrana da postane Majka Božja. I ta stvarnost uzdiže je iznad svih ostalih stvorenja. Iz ovog Njezinog poslanja proizlaze sve ostale privilegije, Njezino Vječno Djevičanstvo, Njezino Bezgrješno Začeće, Njezino Uznesenje na Nebo. Marija ima tako veliku ulogu u životu Crkve i svakog pojedinca, jer, kako nas uči božanska objava, Bog je to tako htio, a ne drugačije, iako bi nas mogao otkupiti na tisuću drugih načina.

Možemo reći da što dublje netko prodire u Marijino otajstvo, tim više postaje zapaljen ljubavi prema Njoj i što više vidi silna Božja djela u Njoj, to će bolje spoznati Božju prirodu. Povrh svega, međutim, on tada živi više u skladu s Božjom voljom i dobiva iz te razmatrajuće ljubavi snagu da živi svoj poziv. Iz tog razloga sveci nikada nisu mogli dovoljno hvaliti Mariju, dovoljno meditirati o Njenoj slavi ili u potpunosti teološki istražiti značenje Njene naravi i Njezinoga poslanja. Maksimilijan Kolbe želio je da gradovi Bezgrješne postanu sveučilišta i Marijanske akademije koje neprekidno razrađuju Crkveni nauk o Marijinoj veličini, na veću slavu Božju i za najveću moguću korist duša.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: