Christus Rex

Gospa Fatimska uči nas apostolsku molitvu

Notre-Dame de Fourvière: Lyonska bazilika
A
postolska molitva sastoji se od traženja milosti za bližnjega, poput njegovoga obraćenja, posvećenja ili bilo čega drugoga što bi moglo biti korisno za njegovu dušu.
Gospa je imala na umu tu drugu molitvu kada je zamolila djecu da mole za obraćenje grešnika.

Djelo apostolata sastoji se u okretanju volje, sklone zlu, prema onome što je dobro, tako da bi se osoba koja je možda daleko od Boga ili čak otvoreno njegov neprijatelj, mogla približiti Bogu i postati Njegov prijatelj.

Obraćenje duše i njezino spasenje jedna je od najvećih milosti koje nam Bog želi dati. Kako možemo privući ovu milost s neba? Gospa nas uči da su glavna sredstva molitve i žrtve. Fra Kolbe piše: „Kroz molitvu i patnju možemo steći mnogo milosti. Vanjska aktivnost samo priprema put za milost, ali sama po sebi ne može omogućiti ove milosti. Postoji jedna molitva koja zasigurno odgovara Božjoj volji, naime molba za vlastitim posvećenjem i posvećenjem bližnjega. ... Jednom su Napoleona upitali što je potrebno za pobjedu u bitci. Odgovorio je: ‘Potrebne su tri stvari: novac, novac i još više novca!’ Upravo tako, kada je riječ o posvećenju duša, potrebna je molitva, molitva i još više molitve… Molitva je najviše pogrešno shvaćeno, a ipak najsnažnije sredstvo za vraćanje mira dušama, za učiniti ih sretnima i za njihovo približavanje Božjoj ljubavi. Molitva obnavlja svijet!"

Primjer najmlađe od djece Fatime je prekrasno očitovanje ove istine. Kakve su bile molitve sedmogodišnje Jacinte? Naravno, prikazivala je one molitve koje je primila od anđela i od same Gospe: molitvu Anđela, Krunicu i ljubljene strelovite molitve. Najbolja pobožnost Bezgrješnomu Srcu nije recitacija mnogih molitava, već jednostavan, bliski odnos djeteta prema svojoj Majci, što se najbolje izražava kratkim, ali vrlo gorljivim i čestim strelovitim molitvama. Dijete koje voli majku ne kaže mnogo riječi; često je dovoljan pogled ili jedna jedina riječ. Kada je u opasnosti, gotovo nesvjesno zove: Majko!

Posebno u današnjemu grozničavomu svijetu, apostolat strelovitih molitava na koji nas Gospa iz Fatime potiče, najbolji je način ostajanja u jedinstvu s Bogom i uzdizanja svojih aktivnosti  do nadnaravnoga i da se učini mnogo za spasenje duša. Ako su prema Mariji naše strelovite molitve poput ljubavnoga uzdaha djeteta prema njegovoj majci, onda su prema neprijatelju našega spasenja poput metaka iz mitraljeza, kojim ga kažnjavamo uništenjem.

Jacintina omiljena strelovita molitva bila je: "Slatko Srce Marijino, budi moje spasenje!" Osobito u posljednjim mjesecima kada joj je bilo teško izgovarati dulje molitve, Jacinta je ponavljala ove kratke uzdahe svoga srca Gospinom Srcu, tako da je sve postalo neprestano prinošenje žrtve i molitve za obraćenje grješnika. Sigurno je da se Jacinta u svom kratkom životu mnogo više molila za druge nego za sebe. Gospina nagrada uvijek nas treba podsjećati na staro pravilo: ono što činite za druge, to dva puta činite za sebe! Žrtvujući sebe za posvećenje drugih, sama Jacinta postala je svetica.

Izvor: Fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: