Christus Rex

Ja sam Majka lijepe ljubavi

M

arija je remek-djelo cijeloga stvaranja. Korijen svih darova koje je Ona primila nije ništa drugo nego Njezina povlastica da je Majka Božja.


Baš kao što su sve milosti i darovi Duha Svetoga u nama posljedica naše predodređenosti kao Božjih usvojenih sinova, tako i za Mariju, svi veličanstveni darovi koje ona posjeduje dolaze iz Njezinoga dostojanstva da je Majka božanskoga Spasitelja.

Marija je dobila od vječnoga Oca najsavršenije majčinsko Srce. U tom Srcu nikad nije bilo ni dodira sebičnosti. Ovo je Srce čudo ljubavi, blago milosti, svih milosti koje je Bog želio dati stvorenjima: gratia plena (Milosti puna).

To je Srce stoga oblikovano prije svega za Krista, koji, došavši k svojima, tamo nije primljen i koji je u svojoj Majci našao nadoknadu ljubavi. Ali, uz to, to je Srce postojalo i za onoga drugoga Krista, ako možemo govoriti na ovaj način, a to je mistično Isusovo Tijelo.

Što više ljubimo Boga, više ljubimo bližnjega. Isto je i za Mariju; ona prigrljuje Krista i Njegove članove u istoj ljubavi. Tu ljubav Ona dijeli sa svojim slugama. Duše koje su ljubitelji Marije dobivaju od Nje vrlo čistu ljubav; cijeli njihov život odraz je Njezinoga života.

Sveti Grignion de Montfort napisao je: „Onda će ti Majka lijepe ljubavi oduzeti iz srca svaki skrupul i svaki ropski strah. Ona će ti otvoriti i raširiti srce da možeš trčati putem zapovijedi Njezina Sina sa svetom slobodom Božje djece, i raspaliti ga onom čistom ljubavi čije bogatstvo Ona čuva. Na taj način tvoje ponašanje ne će više biti prožeto strahom pred Bogom, koji je ljubav, kao do sada, nego čistom ljubavi. Ti ćeš Ga gledati kao dobroga Oca, kojemu ćeš neprestano nastojati ugoditi i s kojim ćeš pouzdano razgovarati kao dijete sa svojim dobrim Ocem. Ako bi Ga po nesreći i uvrijedio, odmah ćeš se stoga poniziti i ponizno zamoliti oproštenje, jednostavno ćeš Mu pružiti ruku pa ćeš se podići bez uzrujavanja i nemira, i nastavit ćeš svoj put k Njemu bez malodušnosti (Rasprava o pravoj pobožnosti, br. 215).

Pobožnost Mariji je milost koju Bog daje onima koji su mu dragi, a Blažena Djevica će učiniti da se u njihovim srcima rodi Kristova ljubav.

Izvor: Fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: