Christus Rex

Obred primanja i pismo Generalnoga poglavara članovima Trećega reda


U
z pohod poglavara našega Distrikta, p. Stefana Freya, i obilježavanje 50. obljetnice od osnutka Bratstva, održana je ove godine za blagdan Svih svetih u Kapeli sv. Jeronima u Splitu prva svečanost primanja u Treći red FSSPX-a. 
Jedna vjernica koja je prošla razdoblje jednogodišnje postulature predviđene pravilima, položila je svoja obećanja i bila primljena u ovu laičku granu duhovne obitelji Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.


Uz ovogodišnju 50. obljetnicu napisao je generalni poglavar FSSPX-a, p. Davide Pagliarani, vjernicima i prijateljima pismo o važnosti Trećeg reda u današnjem vremenu. Tekst pisma prenosimo u nastavku.

***

Dragi vjernici i prijatelji Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.,

ovo je pismo upućeno svima onima koji teže svetosti, svima onima koji traže lak način i učinkovitu pomoć da dođu do Neba, svim katolicima koji iskreno vole Svećeničko bratstvo sv. Pija X. i koji bi željeli biti s njime bliže sjedinjeni. Iznad svega, upućeno je svim onim iskrenim dušama koje ljube našega Gospodina i koje mu to žele dokazati dajući mu „nešto više".

Ovdje vam neću govoriti o svećeništvu niti o redovničkom životu, već o drugom sredstvu koje Crkva daje vjernicima da bi im pomogla: trećem redu. Imaju ga sve glavne redovničke zajednice, a jer je nadbiskup Lefebvre želio osnovati Treći red za Bratstvo, to je zato što ga je vidio kao moćno sredstvo posvećenja.

Treći je red jedna od „grana" Bratstva. Članstvo u Trećemu redu stoga znači pripadati obitelji Bratstva na isti način kao i svećenici, časna braća ili oblate. To znači ući u njegov život, njegovu borbu, njegove radosti i brige; to znači podržavati sve ostale članove vlastitom vjernošću te zauzvrat primiti pomoć kada borba postane zamorna i kada ponestane hrabrosti. To je ukratko dogma o općinstvu svetih, tako lijepa i utješna, koju se živi svakoga dana!

Na ovaj 1. studenoga 2020., na blagdan Svih svetih, navršava se točno četrdeset godina otkako je naš Utemeljitelj napisao Pravilo Trećega reda sv. Pija X. Kao i njegov život, i ovo je pravilo diskretno, jezgrovito, ali vrlo bogato i duboko; a ako ga se slijedi vjerno i velikodušno, ono pripravlja jasan put do svetosti.

Kada ga čitamo, shvaćamo da za to nije potrebno ništa izvanredno, ništa vrlo teško, ništa zastrašujuće: jutarnja i večernja molitva, molitva krunice, pohađanje Mise, nekoliko dana posta i uzdržljivost od moralno opasnih slobodnih aktivnosti. Nije li to normalan život kršćanina, onome čemu se posvetio od svoga krštenja?

Ali netko bi mogao prigovoriti: nije li Treći red pridržan za elitu, za one koji su napredni u duhovnome životu? Može li netko doći u napast da pomisli: „Treći red nije za mene"?

Ako je Treći red pridržan za elitu, to je elita ljubavi. Ono što Treći red čini i velikim i lako dostupnim jest to što se duh koji ga oživljava ne razlikuje od duha same Crkve, srca našega Gospodina: duh ljubavi prema Bogu i ljubavi prema dušama. A plamen ove ljubavi gori, obnavlja se i održava jednostavno u podnožju oltara, prisustvujući Misnoj Žrtvi gorljivim, pažljivim, velikodušnim srcem.

Treći je red stoga otvoren za sve, velike i male (od dvanaeste godine, ako roditelji pristanu), snažne i slabe, vjerne i grešnike: pod uvjetom da su svi spremni ljubiti Onoga koji ih ljubi tako velikom ljubavlju da je za njih sišao s Neba da bi se popeo na Kalvariju i umro na Križu.

Puno je prednosti za članove Trećega reda. Prva prednost je njihovo vlastito posvećenje: sudjelovanje u duhovnom blagu Bratstva, u svom nadnaravnom blagu koje su stekli članovi, gdje oni osobno primaju veće obilje milosti. Svaka Misa koja se svakodnevno služi u cijelome svijetu, svaka izgovorena molitva, žrtve i zasluge sviju, sve im to pripada te mogu odatle slobodno crpsti milosti.

Ali ima još toga: svaki trećoredac ima neizmjernu utjehu što može izravno pomoći Bratstvu u njegovom apostolatu, u njegovoj borbi: naporima koje svakodnevno čini da ispuni svoje obveze, molitvama i žrtvama koje prinosi Bogu, povećava ovo duhovno blago i snažno podupire veliku obitelj kojoj pripada.

Koliko vas više sva ova razmatranja moraju potaknuti, dragi vjernici, da se posvetite ovoj skromnoj vojsci Bratstva koja je tako draga Božjemu srcu! Njegova pedeseta godišnjica, koju danas obilježavamo, prekrasna je prilika da učinimo korak i odlučimo osobno, ili čak kao obitelj, da se žarko postavimo pod zastavu Krista, našega kralja. „Dominus Rex noster, ipse salvabit nos! – Gospodin je naš kralj, on će nas spasiti.“  (Antifona večernje Krista Kralja). Pitajte svećenike iz svojih priorata: oni će vam objasniti kako se prijaviti da postanete trećoreci Bratstva.

Kakva radost za Božje Srce, kakva podrška Crkvi, kakva čast za vas i kakva pomoć za Bratstvo, ako bi ove godine u velikom broju pridošli novi članovi i ako bi svi stari članovi postali gorljiviji i svetiji! To mi je jedna od najdražih želja. Povjeravam je gorućemu Srcu našega Gospodina Isusa Krista i zahvaljujem vam na vašoj velikodušnosti. Rado vam svima dajem svoj blagoslov.

don Davide Pagliarani, generalni poglavar
Menzingen, 1. studenoga 2020.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: