Christus Rex

Mlada Misa prvog austrijskog svećenika Bratstva sv. Pija X.


N
e u kapeli enškog dvorca u koju stane samo 100 ljudi, već na prostranom dvoru održana je 11. srpnja 1981. na priređenoj tribini na otvorenome svečana mlada Misa Johannesa Walderdorffa (25), grofovskog sina kojeg je nadbiskup Lefebvre 27. lipnja zaredio u Zaitzkofenu, 30 km južno od Regensburga. 
Na Misi je sudjelovalo više od 1000 ljudi koji su doputovali kako iz susjednih krajeva, tako i izdaleka, među kojima sam i ja, uz više drugih kleričkih dostojanstvenika, smio zauzeti mjesto počasnih gostiju blizu tribine.

Pjevana svečana Misa koju je mladomisnik u prisustvu nadbiskupa s velikom posjećenošću slavio u pretkoncilskom obredu s točno pridržanim ceremonijama pod žarkim suncem trajala je puna dva sata. Narod je pjevao Missa de Angelis gregorijanskim koralom s mnogobrojnim njemačkim crkvenim pjesmama uz pomoć tiskanih letaka s tekstovima i glazbenim notama. U francuskoj propovijedi koju je jedan mladi svećenik u odlomcima prevodio na njemački, Nadbiskup je usporedio život svećenika s izvršavanjem svete misne Žrtve. Pritom je povukao paralelu između formacije i liturgije riječi, između potpunog predanja u jednostavnom, celibatarnom načinu života i požrtvovnosti, između ljubeznog predanja svijetu i ljubeznog Gospodinovog predanja u žrtvenoj gozbi, između uvođenja sekulariziranoga svijeta u sakralno i završnog svećenikovog blagoslova. Tri svećenika vjernicima su dvadeset minuta dijelila svetu Pričest. Nije bilo nijedne Pričesti na ruku.

U nadbiskupovoj propovijedi nije bilo nijedne riječi o ljutnji zbog pretrpljene nepravde, štoviše, Nadbiskup je naglasio svoju vjernost papi i Crkvi i pozvao na molitvu za papino ozdravljenje. Ali neki su sudionici naglasili kad su ih novinari ispitivali da smatraju kako je Nadbiskupova suspenzija strašna nepravda jer je kršćanima drugih vjeroispovijesti, ili čak muslimanima, dopušteno da u katoličkim crkvama slave svoja bogoslužja. Jedan od njih istaknuo je: „Nadajmo se da neće trajati kao kod Savonarole – 500 godina od njegovog spaljivanja kao otpadnika do njegove rehabilitacije u prosudbi današnje Crkve – dok Crkva poštenom i hrabrom Lefebvreu ne podijeli svoje pomirenje i potpuno priznanje njegovog rada.“

To je bila svečana Misa u Ennsu. Nedjelju prije p. Johannes Walderdorff  je u svojoj župnoj crkvi u Bruckmühlu u Gornjoj Austriji slavio svoju mladu Misu. Na ulazu u mjesto, pred lijepo okićenim slavolukom, gradonačelnik općine, zapovjednici obiju vatrogasnih službi i voditelj orkestra pozdravili su mladomisnika. Djeca su recitirala pozdravnu pjesmu. Zatim su ispratili novog svećenika u svečanoj povorci prema župnoj crkvi. Glazba je svirala, pucnjevi su pucali, zvona su zvonila. Zbog izričite želje stanovništva i s ljubaznom susretljivošću župnika, p. Walderdorff smio je prinijeti slavnu mladomisničku Žrtvu na glavnom oltaru župne crkve. Crkveni zbor pjevao je lijepu polifonijsku latinsku svečanu Misu. Izuzetno velika crkva bila je prepuna vjernika, što već desetljećima nije bio slučaj.

Ljetni tjedni za našeg mladomisnika bili su vrlo naporni. U mnogim austrijskim mjestima slavio je sekundicije uz veliku radost vjernog naroda. Bilo je to u Beču, Straningu, Grazu, Klagenfurtu, Straßwalchenu, Salzburgu i Innsbrucku. Uz to je dvaput predvodio duhovne vježbe u trajanju od tjedan dana u Ennsu i Zaitzkofenu. (...)

Pater Walderdorff je blagotvorno djelovao u Francuskoj i Austriji, pogotovo kao prior priorata sv. Klemensa Marije Hofbauera u Beču. Preminuo je nakon dugotrajne bolesti 4. ožujka 2018.

Izvor: vlč. Josef Haslinger, Zeitschrift des Glaubenswerkes St. Severin, 1981. – br. 7., Enns. Objavljeno u Salzburger Nachrichten 22. srpnja 1981.; fsspx.at.

Arhiva bloga

Glasnik: