Christus Rex

Ivan Pavao I. – papa Drugog vatikanskog sabora


B
eatifikacija Ivana Pavla I. od 4. rujna 2022. pojačala je dojam da Franjo želi kanonizirati sve koncilske pape, a s njima i sam Drugi vatikanski.
Tijekom svoje propovijedi Rimski je prvosvećenik pozdravio nasljeđe svog prethodnika, „Crkve radosnog, vedrog i nasmijanog lica, koja nikada ne zatvara svoja vrata, koja ne otvrđuje srca, koja ne jadikuje i ne gaji ogorčenost, koja nije ljuta ili netolerantna, koja ne mrgodi, koja ne pati od nostalgije za prošlošću“.

– Ova „ogorčenost“, ova „ljutnja“, ova „netolerancija“, ovo „mrgođenje“ i ova „nostalgija za prošlošću“ uvijek su u Franjinim ustima kada cilja na svećenike i vjernike privržene Tradiciji.

U intervjuu s Camillom Dalmasom iz rimske agencije I.Media, kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, inzistirao je na isticanju vjernosti Ivana Pavla I., koji je vladao samo 34 dana, nauku koji je promicao Drugi vatikanski.
Na pitanje: „Koje su velike pouke koje naglašavate iz ovog pontifikata?“, visoki prelat odgovara: „Glavna pouka upravo je Koncil. On je bio čovjek Koncila i nastojao je upravo koncilski nauk pretočiti u pastoralni život“.

I da pokaže sličnost, u njegovim očima temeljnu, između Ivana Pavla I. i Franje, on navodi: „Dvojica papa imaju iste afinitete. Papa Franjo je kao i njegov prethodnik vrlo obziran prema jednostavnosti. Imaju izvrsne komunikacijske vještine. Luciani je bio izvrstan komunikator. Također im je zajednička želja da nastave nasljeđe Drugog vatikanskog sabora. U ovoj posljednjoj točki vidio bih njihovu temeljnu srodnost.“

Na pitanje: „U svojoj poruci Urbi et orbi od 27. kolovoza 1978. Ivan Pavao I. opisuje svojih šest želja za Crkvu: nastavak Drugoga vatikanskog sabora, održavanje stege unutar Crkve, evangelizaciju, ekumenizam, međureligijski dijalog i mir. Je li ovim riječima odredio smjer svojim nasljednicima?“, kardinal Parolin daje odgovor koji rasvjetljava vrlo brze beatifikacije i kanonizacije pokoncilskih papa.

Ivan Pavao I. tako je proglašen blaženim tek 44 godine nakon svoje prerane smrti: „Da“, rekao je, „to je linija koju su slijedili svi prvosvećenici. Taj je korak bio osobito važan za Albina Lucianija, budući da je on bio neposredni nasljednik Pavla VI. koji je zatvorio Koncil i započeo fazu njegove provedbe.

Faza koju je smatrao lakšom, a koja se pokazala složenijom. Značajan je i sam odabir imena Ivan Pavao, imena dvojice koncilskih papa. Ivan XXIII. proglasio ga je biskupom, a Pavao VI. kardinalom, no izbor tog imena bio je prije svega povezan s provođenjem Koncila.

A on je o toj točki dao smjernice svom nasljedniku, a vjerujem da su i Ivan Pavao II. i papa Franjo usvojili tih šest programskih točaka da bi dubinski i snažno integrirali koncilske odluke.“

Primljeno na znanje!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: