Christus Rex

Pismo nadbiskupa Lefebvrea papi Pavlu VI. (17. srpnja 1976.)


Sveti Oče,
budući da mi je zabranjen svaki pristup kako bih Vam se obratio, neka Bog dade da ovo pismo dođe do Vas, da Vam tako izrazim svoje osjećaje dubokoga štovanja, ali da Vam u isto vrijeme s prijekom molbom iznesem predmet naših najusrdnijih želja, za koje se nažalost čini da su predmet rasprave između Svete Stolice i brojnih vjernih katolika.

Sveti Oče, udostojite se očitovati svoju volju da očekujete širenje kraljevstva našega Gospodina Isusa Krista u ovom svijetu:

- ponovnom uspostavom javnoga prava Crkve
- dajući liturgiji svu njezinu dogmatsku vrijednost i hijerarhijski izraz prema latinskomu rimskomu obredu koji je posvećen tolikim stoljećima slavljenja
- vraćajući časno mjesto Vulgati
- vraćajući katekizmima njihov pravi oblik, onaj utemeljen na Tridentskomu saboru.

Poduzevši te korake, Vaša će Svetost ponovno obnoviti katoličko svećenstvo i kraljevanje našega Gospodina Isusa Krista nad osobama, obiteljima i građanskim društvima.

Vratit ćete ispravan pojam iskrivljenim idejama koje su postale idoli modernoga čovjeka: sloboda, jednakost, bratstvo i demokracija – jednako kao Vaši prethodnici.

Neka Vaša Svetost napusti ta zloglasna kompromisna nastojanja naspram ideja modernoga čovjeka, nastojanja koja proistječu iz tajnih sporazuma između visokih dostojanstvenika u Crkvi i onih iz masonskih loža, još otprije sabora.

Nastaviti u tome smjeru znači provoditi uništenje Crkve. Vaša će Svetost lako razumjeti da ne možemo sudjelovati u tako nesretnomu djelu, što bismo učinili ako bismo zatvorili naše bogoslovije.

Neka se Duh Sveti udostoji dati Vašoj Svetosti milost dara odvažnosti, da biste mogli pokazati u nedvosmislenim činima da ste uistinu i autentično Petrov nasljednik, naviještanjem da nema spasenja osim u Isusu Kristu i njegovoj otajstvenoj Zaručnici, svetoj Crkvi, Katoličkoj i Rimskoj.

+ Marcel Lefebvre
nadbiskup emeritus – biskup tulski

Arhiva bloga

Glasnik: