Christus Rex

Jadni mons. Williamson – smiluj mu se Gospodine!


Nije kriv samo mons. Fellay, pateri Nély, Pfluger, Lorans i du Chalard te svi ostali poglavari koji su po njegovu mišljenju nesvjesni đavolji agenti. Sada je kriv i sam mons. Lefebvre.

U želji da opravdaju svoju rigorističku orijentaciju (koja proizlazi iz ekscentričnih sklonosti), disidentski svećenici (na čelu s biskupom Williamsonom), nastoje izgraditi 'svog pravog' nadbiskupa Lefebvrea koji bi bio u skladu s njihovim idejama. Tako se stvaraju vrlo plitke teorije – vadeći pojedine izjave iz konteksta, da je 'onaj kasniji' nadbiskup Lefebvre relevantan, a ne 'onaj raniji' – jer bi ovaj prvi bio 'dosljedniji i jasniji' od ovog drugog. No stvarne razlike, naravno, nema, jer je nadbiskup Lefebvre uvijek jasno i otvoreno govorio o problemima u Crkvi, ali je s druge strane zagovarao trijezan i razborit pristup u ovoj mučnoj krizi.

Time se na koncu potkopava vrijednost liku i djelu nadb. Lefebvrea. Citat jasno govori:


Mons. Lefebvre je uvijek inzistirao na svećeničkoj svetosti što je izvrsna stvar, nedodirljiva, ali to je formacija pomalo kao formacija bogoslova u tridesetim ili pedesetim godinama, to jest, klasična formacija, ali prije II. vatikanskog sabora. Sve to nameće misao da možda mons. Lefebvre nije nesumnjivo dovoljno uzeo u obzir, nije u početku bio razumio svu dubinu koncilskoga zla. Ne znam. Pred kraj svog života mons. Lefebvre je rekao da što više čitamo dokumente Drugog vatikanskog sabora, više shvaćamo da je posrijedi duboka izopačenost duha. Nisu posrijedi samo posebne zablude kao vjerska sloboda, ekumenizam itd., premda su već i te zablude ogromne; nego posrijedi je nešto puno više i univerzalnije: posvemašnja izopačenost duha.“

 
Ako mons. Lefebvre nije razumio dubinu koncilskog zla, koga je onda Providnost odredila za tu zadaću?

Spasi nas Gospodine od strančarenja, pomutnje i neposluha i daj nam da ustrajemo u vjernosti borbi za katoličku vjeru po primjeru mons. Lefebvrea!
 

Izvor: Mgr Williamson - version française réalisée par le blog Reconquista depuis l'original espagnol sur Non Possumus - 7 novembre 2014

Arhiva bloga

Glasnik: