Christus Rex

Nova Bogoslovija FSSPX-a u SAD-u - građevina koja govori o Bogu



Dok se diljem zapadnog svijeta bilježi drastičan pad svećeničkih zvanja kao i broja raspoloživih svećenika, interes za Tradicijom diljem svijeta sve više raste. Najbolji pokazatelj toga je dosadašnja američka Bogoslovija FSSPX-a u Winoni, koja više ne posjeduje dovoljno prostora da bi mogla primiti buduće svećeničke kandidate. Stoga je u Svećeničkom bratstvu sv. Pija X. odlučeno da se krene u projekt izgradnje nove Bogoslovije, koja će raspolagati dovoljnim kapacitetima da bi se bogoslovima omogućila redovita formacija. Tako je stvoren projekt koji predstavlja nešto jedinstveno u novijoj povijesti Crkve.


Kako modernizam uništava život Crkve na svim razinama, njegov posebno vidljiv odraz uočljiv je u liturgiji, naročito u arhitekturi. Brutalna bezobličnost i apstraktnost, koja ni po čemu ne upućuje na Boga – i dapače, može biti izraz jedino relativističkog duha ovog svijeta ili pak panteističkih kultova, preplavila je čitavu Crkvu. Ne samo u zapadnom svijetu općenito, nego i u Hrvatskoj, gotovo je nemoguće pronaći novije izgrađenu crkvu koja bi bila izraz katoličkog duha i koja se izdvaja iz sveopćeg stanja krize nadnaravnog.


Nova Bogoslovija Bratstva kao duboko tradicionalni, katolički arhitektonski projekt, prožet nadnaravnim duhom, predstavlja u tome svjetionik u ovoj tami crkvene krize, te ulijeva nadu i sigurnost da je danas uistinu moguće obnoviti katolički život na svim razinama.


U početku možete pogledati prvi video koji predstavlja projekt izgradnje Bogoslovije općenito.


Nedavno je predstavljen i novi video koji govori o važnosti katoličke crkvene arhitekture za duhovnost i vjerski život.



Molimo za nove svećenike kao i sve one koji se žele odlučiti da slijede Krista Velikog Svećenika prema tradiciji Crkve!

Arhiva bloga

Glasnik: