Christus Rex

Obitelj s puno djece: kolijevka svetaca i zvanjāPrije 57 godina, 20. siječnja 1958. papa Pijo XII. Podsjetio je na divna dobra i vrijednosti života velike obitelji. Ova dobra i vrijednosti po Papinim riječima sadržavaju „još više nutarnje snage i plodnosti ako obitelj s puno djece preuzme kao temelj i životni zakon nadnaravni duh Evanđelja koji sve izdiže iznad čisto ljudskoga i dariva mu karakter vječnoga".
U ovim slučajevima Bog često još umnaža uobičajene darove Providnosti, radosti i mira, kako iskustvo pokazuje, pozivima osobite ljubavi, tj. pozivima za svećeništvo, redovništvo i čak i na svetost.
Više nego jedanput i ne bez razloga, istaknuta je povlastica obitelji bogate djecom kao kolijevka svetaca. Tako se među mnogim ostalima spominje obitelj svetog francuskog kralja Ljudevita koja je brojila desetero djece, svete Katarine Sijenske s dvadeset petero, svetog Roberta Bellarmina s dvanaestero, svetog Pija X. s desetero.
Svako je zvanje, doduše, tajna Providnosti, ali za roditelje iz ovih činjenica proizlazi utemeljeni zaključak da broj djece ne priječi njihov izvrsni i savršeni odgoj, da na ovom području broj ne škodi kakvoći, ni u tjelesnom ni u duhovnom pogledu.
Izvor: pius.infoArhiva bloga

Glasnik: