Christus Rex

Otvoreno pismo nadbiskupa Lefebvrea i biskupa Castro Mayera papi Ivanu Pavlu II. (1983.)


Sveti Oče,

neka nam Vaša Svetost dopusti izložiti Vam sljedeća razmišljanja s potpunom sinovskom otvorenošću. Tijekom posljednjih dvadeset godina stanje u Crkvi je takvo da ona izgleda kao okupirani grad.

Tisuće pripadnika klera i milijuni vjernika žive u stanju tjeskobe i zbunjenosti zbog samouništenja Crkve. Njihovo stanje zbrke i nereda prouzročeno je zabludama sadržanim u dokumentima Drugog vatikanskog koncila, pokoncilskim reformama i osobito liturgijskim reformama, krivim pojmovima raširenim po službenim dokumentima i zlouporabama ovlasti koje je počinila hijerarhija.

U tim uznemiravajućim okolnostima, mnogi gube vjeru, ljubav se hladi, a pojam pravog jedinstva Crkve u vremenu i prostoru nestaje.

U našem svojstvu biskupa Svete Katoličke Crkve, nasljednika apostola, naša srca su skrhana onim što se vidi diljem svijeta, tolikim dušama koje su zbunjene, ali žele nastaviti u vjeri i moralu koje je definiralo Učiteljstvo Crkve, a koje je Crkva stalno i posvuda naučavala.

Čini nam se da bi šutjeti u takvim okolnostima značilo postati suučesnicima u tim zlim djelima (usp. 2 Iv 11).

To je razlog zašto se smatramo dužnima intervenirati u javnosti pred Vašom Svetošću (uzimajući u obzir da su sve mjere koje smo poduzeli u četiri oka tijekom posljednjih petnaestak godina ostale neuspješne), kako bi se obznanili glavni uzroci ove dramatične situacije, te molimo Vašu Svetost da primijeni svoju vlast kao Petrov nasljednik te ,,utvrdi svoju braću u vjeri" (Lk 22, 32), koju nam je vjerno prenijela apostolska Tradicija.

U tom smislu priložili smo ovome pismu dodatak koji sadrži glavne zablude koje su uzrok ove tragične situacije i koje su, štoviše, već osudili Vaši prethodnici. Sljedeći popis navodi te zablude, ali on nije iscrpan:

1. Slobodoumni i ekumenski pojam Crkve, podijeljene u svojoj vjeri, osudio je posebice Syllabus, br. 18 (DH 2918).

2. Kolegijalna vlast i demokratska orijentacija u Crkvi, koju je osudio posebno I. vatikanski sabor (DH 3055).

3. Krivi pojam prirodnih prava čovjeka koji se jasno pojavljuje u dokumentu o vjerskoj slobodi, osuđen posebno u Quanta Cura (Pio IX.) i Libertas praestantissimum (Lav XIII.).

4. Pogrešna predodžba o vlasti pape (usp. DH 3115).

5. Protestantski pojam svete Misne Žrtve i sakramenata, koje je osudio Tridentski sabor, XXII. zasjedanje.

6. Na kraju, i na općeniti način, slobodno širenje krivovjerja, obilježeno ukidanjem Svetoga Oficija.

Dokumenti koji sadrže ove zablude izazivaju nelagodu i zbrku, tim dublju što dolaze iz toliko visokog izvora. Kler i vjernici najviše dirnuti ovom situacijom su, štoviše, oni koji su najviše vezani za Crkvu, za autoritet Petrovog nasljednika, za tradicionalno Učiteljstvo Crkve.

Sveti Oče, prijeko je potrebno okončati ovu zbrku, jer je jato raspršeno i napuštene ovce slijede najamnike. Mi vas preklinjemo, za dobro katoličke vjere i za spas duša, da potvrdite istine, oprečne tim zabludama, istine koje su se poučavale dvadeset stoljeća u Crkvi.

Obraćamo vam se s osjećajima sv. Pavla pred sv. Petrom, kada ga je prekorio jer ne slijedi „istinu Evanđelja“ (Gal 2, 11-14). Njegov cilj nije bilo ništa drugo nego zaštititi vjeru stada.

Sv. Robert Bellarmin, izražavajući o ovoj prigodi opće moralno načelo, navodi da se moramo oduprijeti papi čija bi djela bila štetna za spas duša (De Romano Pontifice, I.2, C.29).

Sa željom da priteknemo u pomoć Vašoj Svetosti izričemo ovaj krik za uzbunu, koji postaje to hitniji zbog zabluda, da ne kažemo krivovjerja, novog Zakonika kanonskoga prava, i zbog ceremonija i govora u povodu petstote obljetnice rođenja Luthera. Uistinu, to je vrhunac!

Neka vam Bog pritekne u pomoć, Sveti Oče. Mi se molimo bez prestanka za vas Blaženoj Djevici Mariji.

Udostojte se primiti osjećaje naše sinovske odanosti,

Nadbiskup Marcel Lefebvre,
Međunarodna bogoslovija sv. Pija X.
Ecône, Švicarska

Biskup Antonio de Castro-Mayer
Riachuelo 169, C.P. 255
28100 Campos (RJ) Brazil

Rio de Janiero, Brazil, 21. studenog 1983.

Arhiva bloga

Glasnik: