Christus Rex

Zašto je nadbiskup Lefebvre odabrao sv. Pija X.?


Povodom današnjeg blagdana sv. Pio X. donosimo pojašnjenje o značenju našeg sveca za poslanje Bratstva.

Ranih sedamdesetih, početnih godina Svećeničkog bratstva sv. Pija X. (FSSPX), ime sv. Pija V. bilo je na usnama tradicionalnih katolika širom svijeta koji su marljivo gradili ili pretvarali staje u hramove za služenje Mise sv. Pija V., tj., tridentske Mise. Ime sv. Pija V. bilo je toliko rasprostranjeno da je ubrzo postalo jasno da je „cijela borba između Ecôna i Rima ovisila o Misi svih vremena.“

Međutim, kada je osnivao Bratstvo nadbiskup Lefebvre jasno je spomenuo sv. Pija X. u svojim statutima i formulirao svoje razloge na papiru. Nadbiskup je objasnio da su svrha aktivnosti Bratstva ,,sva djela potrebna za formaciju svećenika i sve što se na to odnosi“. Bogoslovi se moraju pobrinuti da njihova izobrazba „dostigne svoj glavni cilj: svećeničku svetost, zajedno s dostatnim znanjem.“ Zbog toga je Bratstvo stavljeno pod zaštitu sv. Pija X.: primarna briga ovog svetog Pape bila je cjelovitost svećentva i svetost koja je iz toga proistjecala. (Za više o tome, pogledajte -  Marcel Lefebvre: životopis biskupa Bernarda Tissier de Mallerais, str .436).

Nadbiskup Lefebvre često je govorio o sadašnjoj krizi u Crkvi kao o neomodernističkom krivovjerju i stoga se fokusirao na učenje sv. Pija X. u Pascendi, koja je bila smrtonosti udarac za modernizam na početku 20. stoljeća. Bilo je prirodno da je posljednji kanonizirani papa, koji se energično borio protiv opetovanog modernističkog krivovjerja, naišao na duboki odjek u nadbiskupovoj duši, osobito otkada je Pija X. proglasio svetim nitko drugi nego Pio XII.

Čak su i uvjereni komunisti morali prepoznati sjaj Pija X., ne toliko kao pojedinca, već kao Pape. Jean Jaurès iz francuskih komunističkih novina L’Humanité rekao je o njemu sljedeće:
,,Njegov politički program bio je vrlo jednostavan: obnoviti sve vrijednosti vjere s apostolskom čvrstoćom. On je mogao ispuniti taj program s autoritetom, zbog jednostavnosti njegove duše i iskrenosti njegovih kreposti, koje su bile neupitne. Tko god ga pogleda, mora se složiti da je on bio veliki papa.“

Pio X. bio je apostolski papa koji je bio u stanju istjerati najsmrtonosnije krivovjerje koje je Crkva ikada pretrpjela. Ovaj aspekt, možda bolje nego drugi, objašnjava Giuseppea Sarta kao sveca zaštitnika nadbiskupovog Bratstva.

Izvor: sspx.org

Arhiva bloga

Glasnik: