Christus Rex

Svećenička ređenja u Zaitzkofenu 2017.


U subotu, 1. srpnja, na blagdan Predragocjene Krvi Kristove, ponovno se, kao i svake godine, u malom, mirnom zaseoku Zaiztkofenu, održao veliki događaj: svećenička ređenja u Bogosloviji Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Ove su godine zaređena dva nova svećenika.

Dvorac u kojemu je smještena Bogoslovija bio je svečano ukrašen. Časna braća i bogoslovi Bratstva pretvorili su dvorski park u katedralu pod otvorenim nebom: ispred drevnog i časnog zdanja, koje je služilo kao pozadinska kulisa, podignut je šator koji je činio oltarni prostor za obred ređenja. Na pokrajnjoj livadi postavljene su klupe za vjernike (kojih se okupilo oko 2000) kao i za podjelu pričesti. Među prisutnima je bilo silno mnoštvo mlađih obitelji s djecom i mladih. Praćeni svečanim zvukom orgulja i truba, krenuli su u procesiji prema oltaru zareditelj, mons. Tissier de Mallerais, zatim prvi asistent Bratstva, p. Niklaus Pfluger, 69 svećenika, časna braća i bogoslovi.


U svojoj propovijedi dotaknuo se mons. Tissier de Mallerais značenja blagdana Predragocjene Krvi i njegove poveznice sa svećeništvom. Krist je otkupio ljude po svojoj Krvi, prolivenoj na Križu u najvećoj ljubavi i predanju. On je Ocu prikazao neizmjernu žrtvu hvale, ali i žrtvu zadovoljštine za grijehe svijeta. Pravednost je zahtijevala zadovoljštinu za prijestupe, a milosrđe Božje darovalo nam je Otkupitelja. Kao svećenici su ređenici pozvani ljude po Predragocjenoj Krvi Isusovoj čistiti, posvećivati i spašavati. To se događa prije svega po svetoj Misnoj Žrtvi, po kojoj se Isusova Žrtva na Križu uprisutnjuje i obnavlja te se na ljude primijenjuju zasluge Kristove. A to se događa i po podjeljivanju sakramenata, posebno krštenja i ispovijedi. I po svojoj osobnoj molitvi i žrtvi za povjerene im duše, svećenici moraju raditi na spasenju duša. Biskup je citirao Marijine riječi djeci vidiocioma iz Fatime: ,,Kada prikazujete žrtvu, recite: «O Isuse, ovo je iz ljubavi prema Tebi, za obraćenje grješnika i kao zadovoljština za grijehe, koji se čine protiv Bezgrješnog Srca Marijinog»“.


Potom je arhiđakon (rektor Bogoslovije) prozvao kandidate za ređenje (Nijemac i Čeh). Na to se obratio biskupu govoreći: ,,Velečasni oče, sveta Majka, Katolička Crkva, traži da ove prisutne đakone uzdigneš u službu svećeništva“. Zareditelj potom pita: ,,Znadeš li da su dostojni?“. A arhiđakon odvraća: ,,Koliko to ljudska krhkost može spoznati, znam i svjedočim, da su dostojni tereta ove službe“.


Zatim se biskup obraća puku i traži da se iznese, ako tko što ima reći protiv ređenja nekog od kandidata. Potom se obraća kandidatima za ređenje i opominje ih na čist i sveti život, govoreći: ,,Spoznajte ono što činite! Nasljedujte ono što vršite! Kada dakle slavite otajstvo Gospodnje smrti, mislite o tome da u vašim udovima umrtvite sve poroke!... Ugodni miris vašeg života neka bude okrepa za Crkvu Kristovu“.

Onda su kandidati prišli biskupu te su legli na tlo kao znak njihovog potpunog predanja Bogu. Za to vrijeme se pjevaju litanije sviju svetih.


Potom je biskup svakome kandidatu položio na glavu obje ruke, a zatim i svi prisutni svećenici polažu također na njih ruke. Nakon toga biskup pjeva predslovlje ređenja i izgovara riječi sakramentalne forme svećeničkog ređenja: ,,Udijeli, molimo Te, svemogući Oče, ovim Tvojim službenicima dostojanstvo svećeništva; obnovi u njihovim srcima duh svetosti, da u primljenoj od Tebe, Bože, službi drugoga stupnja budu utvrđeni i da po primjeru svog života promiču ćudorednu stegu“.



Biskup zatim svakome od novozaređenih svećenika izvlači štolu s ramena i prebacuje je na stranu prsa u obliku križa: ,,Primi jaram Gospodnji: jer Njegov je jaram sladak i breme lako“.

Potom svakome od njih stavlja misno ruho i govori: ,,Primi svećeničko ruho, koje označuje ljubav, jer Bog je moćan usavršiti te u ljubavi“.


Slijedi pomazivanje ruku novozaređenih sa sljedećim riječima: ,,Posveti i učini svetim, Gospodine, ove ruke po ovom pomazanju i našem blagoslovu da sve, što one blagoslove, bude blagoslovljeno i da sve što one posvete, bude posvećeno i sveto u ime Gospodina našega Isusa Krista“.

Na to zareditelj svakome novozaređenom pruža kalež s patenom i hostijom govoreći: ,,Primi vlast prinositi Bogu žrtvu i služiti Misu za žive i mrtve u ime Gospodnje“.


Onda su mladomisnici zajedno s biskupom prikazali svoju prvu Misnu Žrtvu i primili iz njegovih ruku svetu Pričest. Prije izlazne procesiju podijelili su mladomisnici okupljenim vjernicima zajednički mladomisnički blagoslov. Nakon izlazne procesije mogli su prisutni primiti još i osobni blagoslov netom zaređenih svećenika.



Sljedećeg dana, u nedjelju, 2. srpnja, slavili su oba mladomisnika svoje mlade Mise. Jedna od njih služio je Misu u 8 h u bogoslovskoj crkvi, a drugi u 9.30 h vani u prostoru u kojemu su održana ređenja pred mnoštvom okupljenih vjernika.

Izvor: fsspx.de


Arhiva bloga

Glasnik: