Christus Rex

Kratki katekizam o Fatimi: fatimska ukazanja (I.)


Donosimo prvi odlomak iz knjižice ,,Kratki katekizam o Fatimi, objavljene uoči ovogodišnjeg hodočašća Svećeničkog bratstva sv. Pija X. u Fatimu. U knjižici se u 33 pitanja odgovara na najvažnija pitanja povezana s fatimskim ukazanjima, fatimskim tajnama – poglavito trećoj tajni i krizi u Crkvi, te pobožnosti Bezgrješnom Srcu Marijinu.

1. Gdje je Fatima?

Fatima je selo u središtu Portugala, stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona. Blažena Djevica Marija ukazala se 1917. godine blizu Fatime u Cova da Iria s veoma važnom porukom za Katoličku Crkvu u modernom vremenu.

2. Kome se Gospa ukazala u Fatimi?

Gospa se ukazala troje djece pastira: Luciji de los Santos (10), Franji Martu (9), i Jacinti Marto (7). Lucija je bila najmlađa od sedmero djece u obitelji, a Franjo i Jacinta su bili brat i sestra, osmo i deveto dijete i Lucijini bratić i sestrična.

3. Tko je Anđeo čuvar Portugala?

Kao što svaka osoba ima anđela čuvara, tako i svaka zemlja ima anđela čuvara. Anđeo čuvar Portugala ukazao se nekoliko puta Luciji i njezinima dvama rođacima, Franji i Jacinti, da bi ih pripravio za posjet Blažene Djevice Marije.

4. Koju je molitvu anđeo naučio djecu?

Anđeo je naučio djecu moliti: ,,O moj Bože, ja vjerujem, klanjam se, nadam se i ljubim Te. Molim za oprost za sve one koji ne vjeruju, ne klanjaju se, ne nadaju se i ne ljube Te.”

Nakon što je to ponovio tri puta, rekao je: ,,Tako molite. Srce Isusovo i Marijino slušaju glas vaših molitava”.

5. Kako je anđeo naučio djecu da se klanjaju Presvetom Sakramentu?

Anđeo je donio pred njih Presveti Sakrament i ostavio ga da stoji u zraku te ih naučio da se klanjaju Isusu u Presvetom Sakramentu molitvom: ,,Presveto Trojstvo, Oče, Sine i Duše Sveti, prikazujem Ti Predragocjeno Tijelo, Krv, dušu i božanstvo našega Gospodina Isusa Krista prisutnog u svim svetohraništima na svijetu kao zadovoljštinu za svetogrđa, uvrede i ravnodušnost kojom ga se vrijeđa. Po neizmjernim zaslugama Njegova Presvetog Srca i Bezgrješnog Srca Marijina molim Te za obraćenje nevoljnih grješnika”.

6. Kada se Blažena Djevica Marija ukazala troje djece?

Gospa se ukazala troje djece šest mjeseci za redom od svibnja 1917. do listopada 1917. Možemo vidjeti da Marija želi satrti sotoninu glavu jer je protestantizam utemeljen 1517., masonerija 1717., a komunizam je započeo Oktobarskom revolucijom 1917.

7. Koje su glavne stvari koje je Gospa naučila djecu?

Gospa je djeci pokazala strašnu viziju pakla, pravedne kazne Božje za sve one koji umru u smrtnomu grijehu. Naučila je djecu milosni plan Božji da spasi grješnike od pakla pobožnošću zadovoljštine Njezinu Bezgrješnom Srcu. Potaknula ih je da dnevno mole Krunicu u duhu zadovoljštine Njezinu Bezgrješnom Srcu i da bi umilostivili Boga kojega toliko vrijeđaju ljudski grijesi.

8. Koju je poruku Gospa dala djeci?

Gospa je djeci dala poruku koja se sastoji od tri dijela. Tu poruku je svijetu trebala postupno otkriti crkvena hijerarhija.

9. Je li bilo čuda koje bi dokazalo da je fatimska poruka uistinu od Boga?

Da. 17. kolovoza 1917. Gospa je djeci obećala da će im dati znak koji će dokazati istinu njezine poruke. Dok se Gospa 13. listopada 1917. ukazala djeci, masa od 70.000 ljudi svjedočila je da je Sunce postalo svjetli neprozirni disk srebrne boje vidljiv golome oku. Počelo se vrtjeti i plesati, isijavati dugin spektar boja i onda iznenada padati na ljude, koji su počeli vikati i kajati se. Potom se lagano vratilo u svoju normalnu nebesku orbitu. Ovo čudo je sa svojim atmosferskim fenomenom javno snimljeno skupa s fotografijama gomile, i to u dva časopisa koji su prethodno bili objavili skeptične i kritične članke o fatimskim ukazanjima.


Arhiva bloga

Glasnik: