Christus Rex

Mons. Fellay - propovijed s hodočašća u Fatimi


Tijekom pontifikalne Mise 20. kolovoza 2017. na velikom međunarodnom hodočašću Svećeničkog bratstva sv. Pija X. održao je Generalni poglavar, mons. Bernard Fellay, propovijed na više jezika. Ovdje donosimo prijevod njemačkog dijela propovijedi.

Fatima plaši. Blažena Djevica Marija se odvažuje toj maloj djeci pokazati pakao. A taj pakao očito nije prazan! Nebrojene duše idu u tome smjeru, padaju u pakao zbog svojih grijeha. Majka Božja pokazuje i naviješta ne samo tu nesretnu sudbinu, nego i posljedice grijeha ovdje na zemlji: ako se svijet ne obrati, doći će drugi rat, još strašniji od prvoga. Ona čak govori da će cijeli narodi biti uništeni. To nije slika. To je stvarnost! To je Božji odgovor na grijeh ljudi.

Fatima označuje i nadu. Nada ne dolazi kada treba postići nešto jednostavno, nešto lako. Nada dolazi pri teškom cilju. Život na zemlji je težak. Nebo nije lako postići. A upravo strah nam nevjerojatno pomaže da se okrenemo Nebu i iščekujemo obećanu pomoć. Ta ispružena ruka Božja! Bog nam želi darovati Srce svoje Majke kao sredstvo za otkupljenje, za spasenje! Prvi znak te pobožnosti Bezgrješnom Srcu Marijinu je zadovoljština, pogled prema Križu, prema patnjama! To je supatnja, sužrtvovanje, u svim nedaćama ovoga života. To je ispravan odgovor na iskvarenu ljudsku narav koja je sklona grijehu. A on mora s time započeti – s mrtvljenjem! Ali Majka Božja čini to lakim ili lakšim time što nam daje dva sredstva, dvije svrhe, ostvarenja tog žrtvovanja, mrtvljenja. Prvo je zadovoljština za grijehe počinjene protiv Majke Božje. Tu imamo prve subote. Drugo dolazi iz riječi Majke Božje: ,,Ima toliko puno duša koje padaju u pakao jer nitko za njih ne čini pokoru!“. Dakle, naše male žrtve koje prikazujemo dragome Bogu, ujedinjene s Križem, mogu spašavati! Za Nebo! Za dragoga Boga! Zadobiti duše za vječnost! Po našim malim patnjama. Tako jednostavno!
Drugi vidik – jako važan – s obzirom na tu pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu, sastoji se u riječima Majke Božje sestri Luciji: ,,Moje će Srce biti tvoja luka i tvoj put Bogu“. Mjesto gdje smo sigurni, u sigurnosti. Ona nam ga nudi. Od nas se traži da tamo dođemo. Da ga stvarno uzmemo kao svoju luku. I tako ćemo biti u ovome nevjerojatnom svijetu spašeni, sigurno za Nebo, za vječnost. To za nas znači život s Majkom Božjom. Kao dijete s majkom u njezinu srcu. Savršenstvo vidimo u posveti Rusije – sama Majka Božja govorila je o posveti – i ona ističe tu točku, tu poveznicu između ove posvete i pobjede Njezina Srca i mira u svijetu, za Crkvu. Nešto sasvim veličajno, što ne dolazi od ljudi, nego samo od Boga! Marija je od Boga primila dovoljno moći da to ostvari!

Izmolimo dakle tu posvetu, da jednom bude točno tako izvršena, kako to Majka Božja želi i kako je odredila! Ne želimo osporavati da su poduzeti određeni koraci u tom smjeru. Samo ne savršeni, a tako ni odgovor Neba nije savršen. Živimo mi sami u toj posveti, budimo joj predani. U tom poslanju želimo iščekivati, činiti sve što je moguće, da ta pobjeda bude ubrzana!


Arhiva bloga

Glasnik: