Christus Rex

Tri Gospina uskrsnuća

K
ristov život bio je neprekinuti put žalosti s kojom je Marija bila blisko sjedinjena.
David opisuje Kristovu dušu kao „zapelu u dubokom glibu“ čovjekove grešnosti, u kojoj nema uporišta u božanskoj  istini ni postojanosti u božanskom zakonu (Ps 68, 3).

Kristova duša pretrpjela je „oluju“ ljudskih protivština božanskoj volji, njihovo odbacivanje božanske mudrosti i mržnju prema čovjeku koji kritizira njihovo zlo (Iv 7, 7). Ipak, u metežu svoga života, okružen „debelim bikovima“ bijesnih grešnika, Kristova duša je živjela u savršenom spokoju, usredotočena na cilj svoje konačne pobjede nad svim grijesima i konačno nad samom smrću svojim svetim uskrsnućem: „Ja sam Uskrsnuće i Život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. I ni jedan, koji živi i vjeruje u mene, neće umrijeti dovijeka“ (Iv 11,26).

Ovo je prvo Marijino uskrsnuće, jer je Ona, umrijevši svijetu, živjela s Kristom. Mrtva za svu utjehu, tugujući s Čovjekom žalosti, čvrsto je vjerovala da je On „Bog živih, a ne mrtvih“. Mrtva za sve ovozemaljske stvari, posjedovala je Njegov vječni život usred oluja koje su ga okruživale. Ona je vjerovala u to, iako nije mogla naći utjehu ni u jednom stvorenju, pa čak ni u samom Bogu, jer je On trebao biti razapet. Ovo prvo Marijino uskrsnuće bila je božanska nada Njegova budućega uskrsnuća od kojega se Njezina duša nikada nije odmaknula. Bila je Majka „koja je stajala uz Isusov križ“.

Drugo Marijino uskrsnuće bilo je preobraženje Njezine duše žalosti u ocean blaženstva prisutnošću uskrsloga Spasitelja u Njegovom utješnom posjetu Majci nakon svoga uskrsnuća. Ovo razmatranje Njegove ljepote, pojačano uskrsnućem, pretvorilo je gorčinu žalosti u tako snažnu utjehu da je učini Majkom milosrđa, Utjehom žalosnih i Pomoćnicom kršćana. Njezina je duša postala sposobna utješiti jade tisuća grešnih svjetova. Tako je postala Posrednicom našega vlastitoga duhovnoga uskrsnuća, dok živimo u ovoj dolini suza i bijemo životne bojeve bez puno predaha.

Marijino treće uskrsnuće tek dolazi. Bit će to onoga trenutka kada velika žalost Njezina Bezgrješnoga Srca bude preobražena pobjedom Krista i Njegove Crkve. Marija koja kraljuje na Nebu s Kristom još uvijek živi u nadi ovoga budućega uskrsnuća. Ona uzima žalosti svojih slugu na zemlji kao svoje vlastite. Kraljica Neba nadahnjuje njihove napore za dolazak Kristova Kraljevstva.

Činimo u praksi sve u svjetlu ovoga konačnoga uskrsnuća, a to je pobjeda Marijina Bezgrješnoga Srca. Koristimo svako zakonito sredstvo da Mariju učinimo poznatom i ljubljenom oko nas, posebno dijeljenjem Čudotvornih medaljica koje ćemo pratiti svojim molitvama. Ave Maria!

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: