Christus Rex

Poljska: Predsjednik hodočasti Gospi Čestohovskoj


P
ošto je 12. srpnja 2020. nakon neizvjesnoga sučeljavanja ponovno izabran, poglavar Poljske odlučio je posvetiti prve trenutke svoga drugoga mandata marijanskomu svetištu Čestohovi, poljskom Lourdesu.

Rezultat uz koji ne bismo smjeli zaboraviti da je ova zemlja i dalje suočena s iskušenjem sekularizacije, posebno u gradovima i među mladima.

„Zahvaljujemo Vam na Vašoj prisutnosti ovdje u Jasnoj Gori. Zahvaljujemo Vam na svjedočanstvu vjere. Na pragu drugoga mandata, predajemo [predsjednika] u Tvoje ruke, Marijo, kao i sva važna pitanja naše domovine, vjerujući da ćeš ga uvijek pratiti”.

Osjećaji su zamjetljivi u glasu vlč. Waldemara Pastusiaka, rektora svetišta Gospe Čestohovske. I to s dobrim razlogom, jer pošto je 12. srpnja 2020. u drugom krugu predsjedničkih izbora ponovno izabran, poljski državni poglavar Andrzej Duda želio je provesti prve trenutke svoga novoga mandata pod nogama crne Gospe tako drage poljskim katolicima.

Pomoćni biskup Čestohove, mons. Andrzej Przybylski, također je održao govor pozdravljajući rezultat izbora: „Neka Bog blagoslovi našu voljenu domovinu, Poljsku, sve Poljake. Neka blagoslovi predsjednika najslavnije Republike u ovom novom razdoblju njegove nacionalne službe”.

13. srpnja, dan nakon izbora obilježenih vrlo visokim odazivom, izborno povjerenstvo objavilo je da je 51,21% glasovalo za Andrzeja Dudu, naspram 48,79% za njegovoga suparnika. Tako je u svojoj 48. godini bivši predsjednik – iz nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) – dobio drugi mandat.

Zapadni mediji često prikazuju Dudu kao kandidata Katoličke crkve. Podsjetimo da je 10. lipnja Predsjednik snažnom gestom potpisao „Obiteljsku povelju” koja se protivi istospolnim brakovima i usvajanju djece koje bi iz toga proizašlo, obvezujući se „zaštititi djecu od LGBT ideologije”.

Ali ponovni izbor Andrzeja Dude pokazuje svu suprotnost poljskoga društva, koje daleko od toga da je imuno na virus sekularizacije: 64,4 % populacije od 18-29 godina glasovalo je za liberalnoga kandidata Rafala Trzaskowskoga, dok je 61,7 % starijih od 60 godina glasovalo za bivšega predsjednika.

Isto je tako 66,5% glasača u gradovima podržalo protivnika Andrzeja Dude, dok je 63,2% sela glasovalo za njega.

Uvjeravanje gradova i mladih da se budućnost Poljske ne može graditi drukčije nego na temelju njezinih tradicionalnih vrijednosti rizik je ponovno izabranoga predsjednika koji zna da igra protiv vremena: za tri godine zemlja će biti poprište općih parlamentarnih izbora koji će se pokazati kao pravi ispit.

Izvor: fsspx.news

Arhiva bloga

Glasnik: